4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aki már átesett a betegségen, lehetőség szerint adjon vért, mert rekordsokan vannak most kórházban Coviddal, hívta fel a figyelmet Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Továbbra is romlanak a napi korona-statisztikák, egyre több fertőzött kerül kórházba,

sokszor egy egész család olyan súlyosan megbetegszik, hogy közösen vonulnak be, kórházba érkezés után pedig órákon belül lélegeztetőgépre szorulnak,

mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller kiemelte:

két harmincas fiatal is meghalt a betegségben mára virradóra, még teljes adat nem áll rendelkezésre róluk, de jelen tudásuk szerint egyiküknek sem volt alapbetegsége.

Ez fontos, nagyon figyelmeztető jel, mondta Müller, aki ismét hangsúlyozta a higiéniás és egyéb vírusvédelmi szabályok betartásának fontosságát.

Az aktuális koronavírus-adatok itt olvashatók

"Úgy tűnik, hogy kicsit fogy az erőnk, ezt nem engedhetjük meg ebben a szakaszban", mondta Müller, utalva arra, hogy az emberek egy év után már tényleg belefásulnak a kézmosásba, maszkviselésbe, egyebekbe. Viszont "jelen helyzeteben ezek a szabályok minimumkövetelmények." 

Müller Cecília (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)
Müller Cecília (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Müller és társai a háziorvosokat arra kérik, hogy továbbra is az időseket oltsák elsősorban, szeretnék, ha most már a 80 év felettiek beoltásával végeznénk. A háziorvosok többsége ma kapja meg az AstraZeneca vakcináját, a kórházi oltópontokon jelenleg Szputnyikkal és Pfizerrel végzik az oltást, sorolta az aktualitásokat a tisztifőorvos.

Azt még kiemelte Müller, hogy a kórházi kezelésre szoruló koronások számának megugrása miatt megnő a vérplazma iránti igény is. Azt kéri Müller, hogy aki átesett a betegségen, és szívesen segítene azokon, akik most súlyos betegen fekszenek a kórházakban, jelentkezzenek a véradó állomásokon plazmaadásra. A plazmaadás feltétele, hogy az adakozónak legalább két hete tünetmentesnek kell lennie. Jellemzően a 18-60 év közöttiek adhatnak antitestes vért, az idősebbek csak külön elbírálás alapján.

Kérdések

A brit variáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, míg az alap koronavírusnál ez 2 és 3 között volt. Ez azt jelenti, hogy a múlt hét óta megnőtt a vírus reprodukciós rátája? Müller: nem egészen. A brit mutáns valóban fertőzőbb, egy személy 3-4 másiknak is át tudja adni. De ilyen akkor történik, ha semmiféle védekezés nincs: se távolságtartás, se kézmosás, se maszk, se szellőztetés. Jelenleg, mutatott rá Müller, itthon a brit variáns tényleges, gyakorlati reprodukciós rátája 1,3 a védekezési előírások betartása miatt. Ez jól hangzik, de nem elég, mert míg az 1 fölött van, addig terjed a vírus, 1-nél van stagnálás, és csak akkor kezd el majd visszaszorulni a járvány az országban, ha a ráta 1 alá csökken.

Aki pozitív, de csak enyhék a tünetei, az is szedje a favipiravirt, vagy csak a súlyos tünetektől szenvedők? Müller: hallgassunk az orvos javaslatára.

Aki már volt beteg, de újrafertőződik, enyhébb második lefolyásra számíthat? Müller: nehéz kérdés, mert maga a kórokozó is változik. A szakirodalom jellemzően arról számol be, hogy aki átesett rajta, annak valószínűleg utána ellenanyagai vannak a szervezetében, így a második fertőződés általában enyhébb lefolyású.

Kiss Róbert rendőr alezredes számai

  • 575 maszkviselési szabálysértésnél intézkedtek tegnap a rendőrök
  • 525 volt ebből közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt
  • 22 történt a tömegközlekedési eszközökön vagy megállókban
  • 28 pedig boltokban, plázákban
  • 339 intézkedés volt a kijárási tilalom megsértése, illetve csoportosulás miatt
  • 14 kutyasétáltató túl messze sétáltatott
  • 4 ember csoportosult
  • 8033 új hatósági házi karantént rendeltek el
  • 0 esetben intézkedtek tegnap vendéglátóhelyeken

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!