<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről.

Ukrajna többé nem vállal felelősséget az orosz gáz az orosz katonai megszállás alatt álló ukrán területeken keresztül történő továbbításáért - közölte az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat.

Ez az első alkalom azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, hogy Kijev megfenyegette az orosz gázexportot; az invázió pusztítása és vérontása ellenére a gáz továbbra is zavartalanul áramlott Ukrajnán keresztül az európai országok fogyasztóihoz. Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy hagyjon fel az orosz gázvásárlással - amely milliárdokat hoz a Kremlnek -, de az uniós országok egyelőre csak annyit ígértek, hogy "2030 előtt" függetlenednek az orosz gázszállításoktól - írja a Politico. 

Jelentős visszaesés. Fotó: PixabayJelentős visszaesés. Fotó: Pixabay

A türelemnek kedd este vége szakadt, amikor az ukrán gázhálózat-üzemeltető GTSOU közölte, hogy már nem tudja ellenőrizni és felügyelni vezetékrendszerének az orosz csapatok által megszállt keleti luhanszki területen lévő részeit. Az üzemeltető azzal is vádolta a megszálló erőket, hogy beavatkoznak a vezetékek működésébe, „beleértve a gáz tranzitfolyamokból történő engedély nélküli gázkivételeket, veszélyeztetve ezzel az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.”

Az orosz propaganda évekig azt hazudta, hogy Ukrajna lopja a gázt. A választott bíróságon egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni - mondta szerdán Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója.

Engedett a Gazprom

A GTSOU emellett azt is követelte, hogy a Gazprom a Szokhranivka nevű összekötőről egy északnyugatibb, Szudzsa nevű határátkelőhelyre - egy még mindig ukrán ellenőrzés alatt álló területre - helyezze át a gázszállítást.

Bár a Gazprom először visszautasította mindezt arra hivatkozva, hogy egy ilyen változtatás technológiailag lehetetlen, végül eleget tett a kérésnek, és az orosz TASZSZ hírügynökség szerint szerdán 72 millió köbmétert (mcm) szállított az európai fogyasztóknak, szemben az egy nappal korábbi 95,8 mcm-rel. A Gazprom a kelet-ukrajnai folyam leállításával egyébként leállította a gázszállításokat az oroszok által támogatott szakadár Luhanszk és Donyeck régiókba is.

(Politico)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.