2p

Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről.

Ukrajna többé nem vállal felelősséget az orosz gáz az orosz katonai megszállás alatt álló ukrán területeken keresztül történő továbbításáért - közölte az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat.

Ez az első alkalom azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, hogy Kijev megfenyegette az orosz gázexportot; az invázió pusztítása és vérontása ellenére a gáz továbbra is zavartalanul áramlott Ukrajnán keresztül az európai országok fogyasztóihoz. Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy hagyjon fel az orosz gázvásárlással - amely milliárdokat hoz a Kremlnek -, de az uniós országok egyelőre csak annyit ígértek, hogy "2030 előtt" függetlenednek az orosz gázszállításoktól - írja a Politico. 

Jelentős visszaesés. Fotó: Pixabay
Jelentős visszaesés. Fotó: Pixabay

A türelemnek kedd este vége szakadt, amikor az ukrán gázhálózat-üzemeltető GTSOU közölte, hogy már nem tudja ellenőrizni és felügyelni vezetékrendszerének az orosz csapatok által megszállt keleti luhanszki területen lévő részeit. Az üzemeltető azzal is vádolta a megszálló erőket, hogy beavatkoznak a vezetékek működésébe, „beleértve a gáz tranzitfolyamokból történő engedély nélküli gázkivételeket, veszélyeztetve ezzel az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.”

Az orosz propaganda évekig azt hazudta, hogy Ukrajna lopja a gázt. A választott bíróságon egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni - mondta szerdán Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója.

Engedett a Gazprom

A GTSOU emellett azt is követelte, hogy a Gazprom a Szokhranivka nevű összekötőről egy északnyugatibb, Szudzsa nevű határátkelőhelyre - egy még mindig ukrán ellenőrzés alatt álló területre - helyezze át a gázszállítást.

Bár a Gazprom először visszautasította mindezt arra hivatkozva, hogy egy ilyen változtatás technológiailag lehetetlen, végül eleget tett a kérésnek, és az orosz TASZSZ hírügynökség szerint szerdán 72 millió köbmétert (mcm) szállított az európai fogyasztóknak, szemben az egy nappal korábbi 95,8 mcm-rel. A Gazprom a kelet-ukrajnai folyam leállításával egyébként leállította a gázszállításokat az oroszok által támogatott szakadár Luhanszk és Donyeck régiókba is.

(Politico)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!