<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Aki be van oltva, az ismét beléphet az EU-ba. Erről a tagállamok uniós nagykövetei egyeztek meg mai ülésükön.

A német DPA hírügynökség értesülései szerint eltörlik a járvány kezdetén az EU-ba történő beutazásokra kivetett korlátozásokat, amelyek a nem kifejezetten szükségszerű utakra vonatkoztak – a beoltottak a világ minden részéről átléphetik majd az uniós határt. (Feltéve persze, ha eleget tesznek a határátlépés egyéb feltételeinek -  szerk.)

Mallorcára is lehet majd jönni. (Illusztráció. Forrás: Pixabay/webandi)Mallorcára is lehet majd jönni. (Illusztráció. Forrás: Pixabay/webandi)

A korlátozás eltörléséhez még az is szükséges, hogy az uniós tagállamok az EU-n belüli utazásokhoz is elfogadják az érkezők oltási dokumentumát.

Brüsszel emellett oltástól függetlenül is az eddiginél több ember (elsősorban turisták) beutazását tenné lehetővé a járványhelyzet javulásával párhuzamosan, ezért lazítaná az erre vonatkozó szabályokat.

A döntéseket formálisan még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. Azok várhatóan már a héten érvénybe lépnek. 

UPDATE:

Ami a részleteket illeti, a kiszivárgott hírek szerint

a beoltottak két héttel az utolsó (tehát általában a második) oltásuk után utazhatnak be az EU-ba, ha rendelkeznek ezt igazoló dokumentummal.

Az engedélyezésben szerepet játszhat a kölcsönösség is - tehát az, hogy a beoltott uniós polgárok beutazhatnak-e a "küldő" országba.

Az EU azonban csak olyan oltóanyagokat fogad majd el a beutazni szándékozók esetében, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már engedélyezett.

Eddig négy ilyen vakcina van: BionTech/Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca.

Mivel a beutazás szabályozása végeredményben nemzeti hatáskörbe tartozik, összeségében "csak" ajánlásokról van szó. Tehát az egyes tagállamok továbbra is önállóan dönthetnek arról, hogy mit ültetnek át mindebből a gyakorlatba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.