TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 29. 09:00
mfor.hu

A második negyedévet már teljes mértékben érintette a koronavírus-járvány, a friss adatok emiatt nagy ugrást mutatnak. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli közlése szerint az április-júniusi háromhavi átlagban, tehát a második negyedévben a korábbi 4,1 százalék után már 4,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta a 15-74 éves korosztályban. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer volt. A járvány megjelenése előtti időszakban, december-februárban a ráta még csak 3,5 százalék volt.

A munkanélküliségi ráta Észak-Magyarország kivételével minden régióban emelkedett a KSH mérése szerint Nyugat-Dunántúlon és Pest régióban volt a legalasconyabb, 3,4, illetve 3,6 százalék. A legmagasabb munkanélküliség az Észak-Alföldet jellemezte, 7 százalék volt az állás nélküliek aránya. A legnagyobb emelkedés Dél-Alföldön következett be, ahol a ráta értéke 2,7 százalékponttal 5,5 százalékra nőtt. 

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetre tekintettel a KSH szokásától eltérően havi adatokat is közöl. Eszerint júniusban 240 ezren voltak munkanélküliek Magyarországon, ami 5,1 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Előző hónaphoz képest ez 25 ezer fős emelkedés eredménye. 

A statisztikai hivatal szerint az inaktívak száma mérséklődött a vizsgált időszakban, 84 ezer fővel vannak kevesebben. Közülül 58 ezren kezdtek dolgozni, 25 ezren azonban nem találtak munkalehetőséget, így a munkanélküliek táborát gyarapítják. 

A foglalkoztatottak száma 4,408 millió volt a második negyedévben, csak júniust nézve 4,457 millióan dolgoztak Magyarországon, utóbbi adat 58 ezerrel több az előző havinál, viszont 38 ezerrel kevesebb az előző évinél. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A KSH mérése szerint a foglalkoztatási ráta Budapest kivételével minden régióban csökkent a 15-64 évesek körében. A fővárosban 73,5 százaléka dolgozott a gazdaságilag aktívaknak. A legjobban Nyugat-Dunántúlon csökkent a foglalkoztatás szintje, a legalacsonyabb ráta pedig a Dél-Dunántúlt jellemezte, 64,2 százalék. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.