<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Vasárnap éjjel jár le a határidő addig kellene megoldania Oroszországnak, hogy a kamatfizetési kötelezettségének devizában tegyen eleget. A szakértők szerint ez a szankciók miatt nem fog sikerülni, így beáll az ország fizetésképtelensége.

Vasárnap éjjel lejár a türelmi idő Oroszország 100 millió dollárnyi kötvényfizetésére, ezzel pedig technikailag beáll a hadviselő fél fizetésképtelensége – írja a Bloombergre hivatkozva a Telex. Oroszországnak ugyan lenne pénze kifizetni a hitelezőit, de a nemzetközi szankciók megtiltották nekik, hogy külföldi bankoknál és devizában fizessenek, így hivatalosan pénzügyi nemteljesítőkké minősülnek. Az eset rávilágít arra, hogy az USA, az EU és a szövetségeseik sikeresen szűkítették annyira le Oroszország lehetőségeit, hogy az fizetésképtelenné nyilvánuljon.

A kötvényesek így valószínűleg kivárnak majd és reménykednek benne, hogy a háború végével és a szankciók feloldásával Oroszország megint fizethet majd. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vis majorra hivatkozik, és bohózatnak nevezte, hogy fizetésképtelenek lennének. Szerinte bárki mondhatja rájuk, hogy fizetésképtelenek, de amíg mindenki tudja, hogy valójában lenne pénzük kifizetni az adósaikat, addig ez nem igazi fizetésképtelenség.