5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kormányzat a bankrendszernek komoly veszteségeket okozó intézkedéssel korlátozta a kiróható kamatszinteket, amelyeket elvileg idén megszüntet, felszámolva az intervencionalista politikát, amit az Európai Unió is kifogásolt. Vagy nem. Bankokat, piaci szereplőket kérdeztünk, és bizonytalanságban maradtunk.

Az elsősorban lakossági ügyfélkör védelmére szolgáló kamatstop elvileg az év végéig tart, de a kormány most azon gondolkodik, hogy meghosszabbítja a korlátozást. Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, a kérdés előkerül az újabb nemzeti konzultációban is.

Ugyanakkor a bankok mér elkezdték kiértesíteni az ügyfeleiket, hogy a kamatstop eltörlésével januártól akár a duplájára is nőhet a törlesztőrészletük.

A kamatstop mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetésére invitálta a bankszektort, a lakossági jelzáloghiteleknél 8,5 százalékot "javasolva". Tette ezt azért, mert a rendeleti beavatkozásokat korábban az Európai Központi Bank kifogásolta, mivel csorbítja a monetáris politika gyakorlását.

Megkérdeztük a bankokat, kamatfronton mire számítanak.

A hiteligény csökkenésére, még ha olyan jelentős mértékű is, mint amilyet most látunk a hazai piacon, az üzletmenet sajátos részeként, a nehéz gazdasági helyzetre és az inflációs környezetre adott érthető ügyfélreakcióként tekintünk, amire felkészültünk – mondta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

Ott a jelzáloghitelek például nagyon sok esetben már a bevezetésük előtt is megfeleltek az önkéntes thm (azaz teljeshiteldíj-mutató) plafon elvárásainak.

Hogyan vegyek bármit?

A hazai bankszektor 676 milliárd forintos belföldi éves nyereséget tud jelenleg felmutatni. Ehhez hozzátartozik, hogy ez a profit jórészt a jegybanknál továbbra is kiugró kamaton parkoltatott pénzből van.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 11,50 százalékos alapkamatot tart fent a legutóbbi kamatdöntését követően, és a megújult iránymutatás értelmében a mindenkori alapkamat lesz a meghatározó, a piaci szereplők is ennek mentén áraznak.

Virág Barnabás, a jegybank területért felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy 7 százalékra kalkulálják év végére az inflációs rátát, ami további kamatcsökkentéseket is lehetővé tesz.

Mint azt Simák Pál, a CIB Bank vezetője lapcsoportunk október 24-ei Klasszis Klub rendezvényén elmondta, ha pusztán ez lenne az üzleti stratégia meghatározó tényezője, a jegybanknál magas kamaton parkoltatni a bank pénzét, az egy nagyon rövidlátó és káros szemlélet lenne.

Szerinte az önkéntes plafon elfogadásával a bankok egy bevételkiesést felvállalnak, egy jobb jövőbeni teljesítmény érdekében.

Fájni fog ez a bankszektornak?

A lakossági lakáscélú hiteleket érintő önkéntes thm-plafon bevezetése során az MBH Bank a piaci feltételű lakáshiteleinél 15-135 bázis pontos kamatcsökkentést hajtott végre 2023. október 9-től – közölte kérdésünkre a pénzintézet.

A kamatok mérséklése a kamatperiódustól, az igényelt hitelösszegtől, valamint az ügyfelek által vállalt rendszeres havi jóváírás mértékétől függően differenciált volt. Elsősorban a kisebb jövedelemmel rendelkező és átlagos hitelösszeget igénylők számára enyhültek érdemben a hitelterhek a korábbiakkal szemben.

Vállalati oldalon is az önkéntes kamatplafon alkalmazásáról döntött az MBH Bank, mely keretében a 2023. október 9-e után megkötött forgóeszközhitelek esetén átlagosan 355-375 bázispontos kamatcsökkentést hajtottak végre.

Az MBH-nál elmondták: a thm- és kamatplafon alkalmazásától a hitelpiac jelentősebb élénkülését várják, ezért ebből adódóan a várt magasabb hitelvolumen többletkamat-bevétele kompenzálhatja, sőt meg is haladhatja az intézkedés nélkül elérhető bevételt. 

Amennyiben a kormányzati és jegybanki várakozásoknak megfelelően folytatódik a kamatok jelentős csökkenése, akkor a piaci kamatlábak az önkéntes kamatplafon közelébe, majd az alá kerülve eliminálják a kamatplafon banki bevételekre gyakorolt hatását, így hosszabb távon jelentős bevételkiesésekkel nem számolunk – válaszolta kérdésünkre a Magnet Bank.

Csökkeni kell, minden áron

A hazai jegybanknak is zsonglőrködnie kell a kamatpolitikával, amit végső soron a bankjukhoz forduló lakossági és vállalati ügyfelek is megéreznek.

Szintén az MBH elmondása, hogy a csökkenésnek indult kamatszintek ellenére még mindig alacsony a hiteligény, összehasonlítva az előző év ugyanezen időszakával.

De ez negatív üzletviteli hatást nem okoz. 

További lökést adhat a lakossági hitelpiacnak a már bejelentett, a gyermeket vállaló házaspárok által 2024. januártól elérhető CSOK Plusz hitel. A vállalt gyermekek számától függő, jelentős, maximum 15-30-50 millió forint összegű és 3 százalékos fix kamatozású támogatott lakáshitellel ügyfeleink piaci feltételű lakáshitel igénybevétele nélkül nagyobb méretű ingatlan megvásárlásában is gondolkodhatnak anélkül, hogy a havi törlesztési kiadásaik nőnének – közölte az MBH.

Vállalati oldalon a Széchenyi Kártya Program folytatása biztosít továbbra is kedvező finanszírozási lehetőséget, ezen felül az MBH Bank tervei között szerepel további refinanszírozott konstrukciók bevezetése, ezzel is elősegítve a vállalkozások finanszírozását, növekedését.

"A hiteligények visszaesését elsősorban az általános gazdasági helyzetben bekövetezett romlásnak, a vállalkozói és lakossági létbizonytalanság fokozódásának tudjuk be, a kamatszint hatása ebben csak másodlagos szerepet játszik" – vélik a Magnet Banknál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!