10p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, Magyarország is elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor régóta hiányolt további erős korlátozásokat hoz meg, ugyanis Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott tegnap: a héten szigorít a kormány. Mindenki kijárási korlátozásra és határzárra gondol. Európai körképünkből kiderül, milyen sok ország szolgálhat példaként.

Hazánknak több európai uniós ország is piros pontot adott, Németország már nem csak egyes megyéket, de egész Magyarországot kockázatos kategóriába tette a COVID-fertőzési ráta és a halálozási mutatók ürügyén.

Jönnek a szigorúbb korlátozó intézkedések? Fotó: Pixabay
Jönnek a szigorúbb korlátozó intézkedések? Fotó: Pixabay

A drámaian romló statisztikák miatt rengeteg szakértő és politikus hangsúlyozza, hogy a járványügyet ne tegyék politikai kérdéssé, és hozzon keményebb korlátozó intézkedéseket a kormány, akár teljes “lockdown-t”. Kormányzati források erre úgy reagáltak, hogy felmérések szerint az emberek még mindig fontosabbnak tartják a munkahelyeiket és a családjaik egzisztenciális biztonságát, mint amennyire félnek a koronavírustól. Megítélésük szerint a teljes határzár olyan mértékű visszaesést eredményezne a gazdasági folyamatokban, amit nehéz lenne visszatornázni.

Ezzel együtt Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában kijelentette: az elmúlt hetekben elsődleges volt, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működését nem állítjuk le, de ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell, s a keddi és szerdai ülésén döntenek is. Arról is beszélt a környező országok intézkedéseivel kapcsolatban, hogy Ausztriában mintha valamelyest lassult volna a járvány terjedése, azonban a Spanyolországban és Olaszországban bevezetett teljes vagy részleges kijárási tilalom nem akadályozta meg a helyzet romlását

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter pedig úgy fogalmazott:

"A kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt."

Azt is mondta, hogy folyamatosan figyelik Ausztriát, - ahogy az első hullámnál is osztrák szomszédaink számítottak Orbán Viktor miniszterlenök „tesztlaborjának”.

Körbenézünk Európában, hány követendő példa szolgálhat a kormány mai és holnapi ülésén - különös tekintettel a Gulyás Gergely által említett országok gyakorlatára.

AUSZTRIA

A tegnap terrortámadást elszenvedett osztrák államban november 3-tól, tehát mai nap éjféltől kijárási korlátozás lép életbe az országban. Este 8 és reggel 6 között tilos lesz másokat meglátogatni, az otthonukat pedig csak családi okokból, munkaügyben vagy szabadidős céllal lehet elhagyni. A magántalálkozókon maximum két háztartásból érkezők tartózkodhatnak egyszerre egy helyen. A kijárási korlátozások egyelőre tíz napig lesznek érvényben. Bezárnak a mozik, a múzeumok és színházak, nem tarthatnak sportrendezvények. Az üzletek egyelőre nyitva tarthatnak, de korlátozzák az egyszerre bent lévő vásárlók számát. A vendéglátóhelyekre nem lehet beülni, csak elvitelre lehet rendelni, a szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti úton lévőket.

Mivel a miniszterelnök szerint Ausztriát kell mindig figyelni a járványügyi intézkedéseit illetően, ezért fontos, hogy az osztrákoknál az erősebb szigorításokat megelőzően már október 21-én a munkahelyi és képzési programokon maximum 6 fő lehetett jelen. Mindez érvényes volt az éttermekre, jógaórákra vagy bulikra, esküvőkre, kivétel a temetés volt, ott 500 fő volt a limit. Magánrendezvényeken szabad levegőn, például játszótereken 12 fő lehetett jelen. A közösségi rendezvényeken zárt térben 1000 fő volt a határ színháztól a sportversenyekig, ahol tilos volt az evés-ivás és végig maszkban kellett ülni. Záróra után a vendéglátóhelyek előtt tilos volt az utcán tartózkodás és szeszes ital fogyasztás.

SZLOVÁKIA

Október 12-től visszavonásig bezárták a középiskolákat, az általános iskolákban kötelező a maszkviselés a tanórákon. Október 15-től a városokban és a falvakban kötelező lesz a kültéri maszkviselés, tilos lesz minden tömegrendezvény, hat főnél több ember pedig nem gyűlhet össze. Az éttermek nyitva lehetnek, de csak teraszokon lehet elfogyasztani az ételeket. A fitnesz- és wellness központok, fürdők, szaunák bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát és megint bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit (9 és 11 között). Október 24-től 24 órás, részleges kijárási tilalom lépett érvénybe, amit meghosszabbítottak november 8-ig. A tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, de csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is.

OLASZORSZÁG

Az olasz kormány október 13. óta fokozatosan szigorította a korlátozásokat. A rendelkezések értelmében a polgármesterek elrendelhetik, hogy este kilenc órától le kell zárni azokat az utcákat és tereket, amelyeken tömörülés alakulhat ki. A lezárt területre csak az léphet be, aki ott lakik vagy oda megy dolgozni. Éjfélig nyitva tarthatnak azok az éttermek, amelyekben ülve lehet fogyasztani, asztalonként legfeljebb hat személlyel. Az éttermeknek a bejáratnál fel kell tüntetniük, hogy hány vendéget tudnak egyszerre fogadni. Este hat órakor viszont be kell zárniuk azoknak, amelyek nem tudnak minden vendégnek ülőhelyet biztosítani. A házhozszállítás határidejét éjfélben szabták meg. Este kilenc óráig tarthatnak nyitva a játéktermek és sportfogadási irodák. Betiltották a búcsúk rendezését, a nagyobb méretű vásárokat, de a konferenciákat nem. A rendelkezések értelmében a munkahelyeken a távmunkavégzést kell előnyben részesíteni.  Az amatőr csapatsportokat leállították.  

SPANYOLORSZÁG

A spanyol kormány a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében október 25-én ismét elrendelte a szükségállapotot. Az éjszakai kijárást korlátozták, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig. Beltéren és a szabadban egyszerre legfeljebb 6 fő tartózkodhat. Az éttermek, bárok és kávézók már nem szolgálhatnak fel a bár részben, és a férőhely kapacitást bent 50, míg a teraszon a 75 százalékra kellett csökkenteniük. 12 órakor kell bezárniuk, és 23 órakor abba kell hagyniuk a kiszolgálást, kivéve, ha házhozszállítási szolgáltatást nyújtanak. A maximális befogadóképesség a legtöbb zárt térben 50 százalék, a kulturális helyszíneken, valamint a  bevásárlóközpontokban 75 százalékos lehet. Az éjszakai klubok zárva tartanak. Minden nyilvános park és kert 22 és 6 óra között zárva tart.

CSEHORSZÁG

Október 5-én szükségállapotot hirdettek, s november elsejéig bezárták az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttértek a távoktatásra. Október 28-tól kijárási tilalom lépett életbe, este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel – ilyen egyebek között a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma – nem hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. Az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra. Kötelező az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek szabad. Tilos az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon. Mivel a járvány adatai nem javultak jelentősen, ma, kedden dönt a cseh kormány arról, hogy november 20-ig érvényes szükségállapotot újra meg kell hosszabbítani.

HORVÁTORSZÁG

Október 26. éjféltől további szigorításokat vezettek be, ötven fő felett tilosak a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos szeszesitalt árulni.

SZLOVÉNIA

Október 19-től újra járványhelyzetet hirdettek. Az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is digitális oktatásra álltak át. Az erősen fertőzött területeken gyülekezési tilalmat vezettek be, míg a kevésbé fertőzött területeken tízről hat főre csökkentették az összejöveteleken részt vevők maximális számát. Október 20-tól este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalmat vezettek be, s október 26-tól két hétre beszüntettek minden olyan egészségügyi szolgáltatást, amely nem sürgős jellegű, és elsőbbségben részesítik a Covid-19-betegségben szenvedő betegek ellátását.

ROMÁNIA

Bukarestben két héttel meghosszabbították a járvány miatt elrendelt megszorító intézkedéseket. November 16-a éjfélig zárva maradnak a fővárosi oktatási intézmények, és marad a szabadtéri maszkviselési kötelezettség is. Bukarestben zárva maradnak az óvodák, iskolák, és a diákok online tanulnak, a vendéglők, kávézók belső terei nem nyithatnak ki, és a mozik, színházak, játéktermek sem működhetnek. 

BELGIUM

Október 26-tól Belgium egész területén este 10 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lépett érvénybe. Kötelező a maszk viselése közterületen, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak is be kellett zárniuk. Valamennyi brüsszeli üzletnek 20 órakor be kell zárnia, és családonként egyszerre egy ember vásárolhat. A bárok és éttermek is bezártak. A távmunkát, ahol az megoldható, kötelezővé tették. Minden sportlétesítményt be kellett zárni, beleértve az uszodákat és a fitneszközpontokat is. Minden nem hivatásos sportverseny megtartása tilos. Az iskolai kirándulásokat, valamint a 12 éven felüliek szakmai gyakorlatait nem tarthatják meg.

NÉMETORSZÁG 

Németországban szelektív intézkedések vannak érvényben, az országra az első hullámban is jellemző volt a decentralizált járványkezelés – összehangolt lépések mellett természetesen. Föderációról van szó, így a szövetségi kormánynak sokszor hatásköri akadályai is vannak az intézkedések elrendelésére. Jelenleg így területenként eltérő intézkedések vannak érvényben, amelyek közül Berlint érdemes kiemelni, mert ez a város számít a járvány epicentrumának, így itt a legszigorúbbak az intézkedések.A vendéglátóhelyek és üzletek 23 és 6 óra között zárva tartanak. Közterületen legfeljebb 5 ember, magánrendezvényeken maximum 25 ember tartózkodhat együtt. Korlátozzák a Berlinből érkezők belépését több tartományban is. Aki étterembe, kocsmába látogat, annak meg kell adnia az elérhetőségeit több tartományban is. Szigorítást akkor kell hoznia egy tartománynak, ha a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladja az ötvenet. 

FRANCIAORSZÁG 

Franciaországban is egészségügyi rendkívüli állapotot rendeltek el. Visszatért a kijárási korlátozás, egyelőre este 8 és reggel 6 között, és csak a legveszélyeztetettebb területeken. Ide tartozik Párizs és agglomerációs területei, valamint olyan nagyvárosok, mint Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier. Ezeken a területeken a színházaknak, moziknak, éttermeknek este 9-kor be kell zárnia, de a ki-és bejárás napközben biztosított. Franciaországban egyelőre nem zárták be az egyetemeket, de a tantermek előadóiban csak a diákok fele lehet jelen. A karantén idejét 7 napra csökkentették. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!