2018. november 20. 12:32

December és jövő év júniusa között időskutatást végez a kormány kedvenc kutatócége az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából.

Hirdetmény közzététele nélkül folytatta le az Innovációs és Technológiai Minisztérium az EU28+ és időskutatás kiegészítő szolgáltatás 2019 tárgyában a közbeszerzési eljárást, melynek eredményeként a már jól megszokott és bejáratott cégek dolgozhatnak a kormány megbízásából.

A közbeszerzési hatóság oldalán közzétett dokumentumok szerint a megrendelés becsült értéke nettó 1,44 milliárd forint, ám ennél egy kicsivel többért vállalta a munkát a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány párosa. Az ajánlatuk nettó 1,4413 milliárd forint volt.

Ezért a pénzért kétféle kutatást kell végezniük, az első esetében a következő feladatról van szó.

Az EU28+ kutatás részeként

  • egy alkalommal az EU28 tagállamában, Ukrajnában és a Nyugat-Balkán országaiban (Szerbia, Montenegro, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Koszovó, Albánia) kell közvélemény-kutatást csinálni.
  • Két alkalommal pedig 12 közép-európai országban és a régióban (Bajorország, Kelet-Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) kell felmérni  avéleményeket.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Az EU28+ kutatás szükségességét a kormány azzal indokolja, hogy "az Európai Uniót jelenleg több, olyan társadalmi, gazdasági és politikai természetű kihívás terheli, amelyekre az unió intézményei eddig nem tudtak egységes, minden tagállam által elfogadható álláspontot kialakítani". Magyarország ezekben a kérdésekben egységes, következetes válaszokkal rendelkezik, azonban ennek alátámasztására, igazolására, nyomon követésére szükséges az EU mind a jelenlegi 28 országára, a csatlakozás előtt álló illetve lehetséges csatlakozó európai országokra kiterjedő társadalomkutatás elvégzése. A minden országban – azonos kérdőív és módszertan használatával – elvégzett kutatás lehetővé teszi az uniós állampolgárok általános véleményének megismerését, az egyes tagállamok, országok közötti véleménykülönbségek feltárását, az eltérő intenzitással jelentkező problémák beazonosítását.

Ami pedig az időskutatást illeti, ennek részeként

  • egy alkalommal legfeljebb 12 tématerületen Magyarország 55 év feletti lakossága körében kell közvélemény-kutatást végezni. Ebben az esetben 15 perces kérdőívet kell kitöltetni 2000 fővel,
  • ugyanakkor a kormány szeretné, ha fókuszcsoportos interjúk is lennének, melyek időtartama 90 perc. Ennek 12 darab 8 fős csoport lesz az alanya, ezen belül is 4 budapesti és 8 vidéki csoport.

Az időskutatásnál a három alap kutatási szempont:

  • az időskorúak jövő percepciója (pl. nyugdíj melletti munkavállalás versus nagyszülői szerepvállalás)
  • az öregedéssel együtt megjelenő problémák (pl.: egészség, anyagi helyzet és annak változásai)
  • az egyén, család, állam szerepe az időskorúak életében.

A korábbi időskutatásokhoz képest a mostani annyival lesz másabb, hogy míg eddig csak az időseket érintő problémák egyes részeire koncentráltak a közvélemény-kutatások, a mostani egy átfogó pillanatképet fog készíteni az 55 évnél idősebbek helyzetéről - írják a pályázat kiírásában.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!