<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A közvilágítási számla 13-szorosára emelkedett Budapesten, a súlyosbodó terheket lehetetlenség kigazdálkodni. Kormányzati beavatkozás szükséges az energiabeszerzések megsegítésére.

Budapest teljes éves adóbevétele nagyjából 170 milliárd forint. A fővárosnak ebből kellene kigazdálkodnia a több mint 13-szorosára nőtt közvilágítási számlát, fizetnie a közösségi közlekedést, karbantartani és felújítani a parkokat, utakat, a csatornákat, elvinni a szemetet, élhetőbbé tenni a várost – írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook bejegyzésében.

Fotó: Facebook/Karácsony GergelyFotó: Facebook/Karácsony Gergely

Hozzátette: nem kell hozzá közgazdásznak lenni, hogy megállapítsuk, ez lehetetlen. De nem csupán a főváros szenved, hanem minden magyar település hasonló cipőben jár – tette hozzá. Az árak elszabadultak, az infláció tombol, energia- és gazdasági válság van.

A kormánynak be kell avatkoznia – szögezte le a főpolgármester.

Ennek érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezte a Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását és az önkormányzatok energiabeszerzéseire a 2022-23-as fűtési szezon végéig „ársapka” bevezetését.

Ez a válság mindannyiunkat érint – hangsúlyozta Karácsony. Szerinte elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, hogy pár önkormányzat majd csődbe megy, és az élet megy tovább. Nem szabad engedni, hogy ledőljön az első dominó, megkockáztatva azt, hogy viszi az egész országot. Meg kell óvni a magyar településeket és azok minden polgárát – figyelmeztetett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.