<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Itt az orvostechnikai szektor régóta várt, karácsonyra időzített ajándéka a kormánytól: ahogy tavaly 44,8 milliárdot, idén 41 milliárd forintot csoportosít át a kormány a költségvetésből a kórházak adósságának rendezésére. Bár ettől még érthetetlen, miért nem reagáltak az illetékesek kérdéseikre év közben a tartozások kifizetésével kapcsolatban.

Tavaly a 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően a 2021-es újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdhették meg a kórházak. Most, az egész pontosan 41 020 400 000 forint arra elég, hogy a 2022-es évet 4,5 milliárddal indítsák.

Az egészségügyi intézmények (30,5 milliárd), valamint az orvostudományi egyetemek (15 milliárd) összes tartozása november 30-án ugyanis összesen 45,5 milliárd volt, ezt konszolidálja a kormány azzal a mai Magyar Közlönyben megjelent rendelet, miszerint az

„állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló járó- és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ lejárt tartozásállományának rendezése, illetve likviditási helyzete javítása érdekében 41 020 400 000 forint kerüljön felosztásra az egészségügyi szolgáltatók között az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból.”

Ennek érdekében a 2021. évi központi költségvetésben az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, az Egészségbiztosítási Alap, az Egészségbiztosítási ellátások kiadásai, a Gyógyítómegelőző ellátás és a Gyógyító-megelőző ellátás jogcímek terhére 10 658 500 000 forintot átcsoportosít.

Örülhetnek az orvostechnikai szektor képviselői

November 25-én fújtak riadót az orvostechnikai szektor képviselői (az Egészségügyi Technológiai Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség), akik közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy nem tudják tovább tolerálni a kifizetetlen kórházi számlákat.

Idén már júniusban megkeresték az érdekképviseletek a szakminisztériumokat (EMMI, Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium), majd Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Évközi kifizetést kértek, de akkor nem történt semmi, nem is reagáltak leveleikre. Szeptemberben további konkrét megoldási javaslatokat tettek le a szaktárcák asztalára, melyre azóta nem reagáltak, ezért jó hír ez a szektornak.

Plusz elismerés az egészségügyi dolgozóknak

A mai közlöny egyébként arra is kitér, hogy az  egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek szolgálati elismerésére a kórházaknak 23 300 000 000 forintot szán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz 2021. december 20-áig megküldött adatszolgáltatás alapján, az  egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint 2021. évben az egészségügyi szolgáltatók részére kifizetendő összegből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.