3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Itt az orvostechnikai szektor régóta várt, karácsonyra időzített ajándéka a kormánytól: ahogy tavaly 44,8 milliárdot, idén 41 milliárd forintot csoportosít át a kormány a költségvetésből a kórházak adósságának rendezésére. Bár ettől még érthetetlen, miért nem reagáltak az illetékesek kérdéseikre év közben a tartozások kifizetésével kapcsolatban.

Tavaly a 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően a 2021-es újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdhették meg a kórházak. Most, az egész pontosan 41 020 400 000 forint arra elég, hogy a 2022-es évet 4,5 milliárddal indítsák.

Az egészségügyi intézmények (30,5 milliárd), valamint az orvostudományi egyetemek (15 milliárd) összes tartozása november 30-án ugyanis összesen 45,5 milliárd volt, ezt konszolidálja a kormány azzal a mai Magyar Közlönyben megjelent rendelet, miszerint az

„állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló járó- és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ lejárt tartozásállományának rendezése, illetve likviditási helyzete javítása érdekében 41 020 400 000 forint kerüljön felosztásra az egészségügyi szolgáltatók között az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból.”

Ennek érdekében a 2021. évi központi költségvetésben az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, az Egészségbiztosítási Alap, az Egészségbiztosítási ellátások kiadásai, a Gyógyítómegelőző ellátás és a Gyógyító-megelőző ellátás jogcímek terhére 10 658 500 000 forintot átcsoportosít.

Örülhetnek az orvostechnikai szektor képviselői

November 25-én fújtak riadót az orvostechnikai szektor képviselői (az Egészségügyi Technológiai Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség), akik közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy nem tudják tovább tolerálni a kifizetetlen kórházi számlákat.

Idén már júniusban megkeresték az érdekképviseletek a szakminisztériumokat (EMMI, Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium), majd Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Évközi kifizetést kértek, de akkor nem történt semmi, nem is reagáltak leveleikre. Szeptemberben további konkrét megoldási javaslatokat tettek le a szaktárcák asztalára, melyre azóta nem reagáltak, ezért jó hír ez a szektornak.

Plusz elismerés az egészségügyi dolgozóknak

A mai közlöny egyébként arra is kitér, hogy az  egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek szolgálati elismerésére a kórházaknak 23 300 000 000 forintot szán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz 2021. december 20-áig megküldött adatszolgáltatás alapján, az  egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint 2021. évben az egészségügyi szolgáltatók részére kifizetendő összegből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!