<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Riadót fújtak a magyarországi orvostechnikai szektor érdekképviseleti szervezetei. Azonnali kifizetést követelnek.

A magyarországi orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervezetei - az Egészségügyi Technológiai Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség - közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy nem tudják tovább tolerálni a kifizetetlen kórházi számlákat.

A magyarországi kórházak lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forint. Tíz hónap alatt úgy nőtt közel negyvenmilliárd forinttal a tartozásállomány, hogy az év nagy részében a fekvőbeteg-intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek.

Egyes cégek nem bírják ki az évekig tartó kintlévőségeket. Fotó: DepositphotosEgyes cégek nem bírják ki az évekig tartó kintlévőségeket. Fotó: Depositphotos

„A kórházak fizetőképességének problémája nem újkeletű, évtizedek óta fennáll. De a járvány miatt még fontosabb, hogy a cégek megkapják a beszállított termékek jogos ellenértékét, amelyek átlagosan 100-120 milliós kintlévőségek. Az adósságállomány azért csúcsosodott ki most igazán, mert a kereskedelmi ellátási láncok is jóval sérülékenyebbek a pandémia alatt” – mondta Tóth Zsolt, a Mediklaszter vezetője.

Az ETOSZ igazgatója, Dr. Rádai Tamás azt mondta, a kórházi tartozások kifizetése a kormány dolga, és ehhez a költségvetési források rendelkezésre is állnak.

„Pénzügyi akadálya semmiképpen nem lehet az adósságok kifizetésének, hiszen a Pénzügyminisztérium közlése szerint az idei gazdasági növekedés rekordmértékű, Európában a legmagasabb. A gyógyító-megelőző ellátások ezévi költségvetési
kiadásai ugyanakkor időarányosan 77 milliárd forinttal elmaradnak az erre szánt keretösszegtől. Nem méltányos a piaci szereplőktől elvárni, hogy mindaddig hitelezzék a magyar kórházakat, amíg az egészségügy átalakítása eredményre nem vezet, mert ez nem rövidtávú folyamat, s a Covid-helyzetben nem is ésszerű elvárni az intézményektől.”

Idén júniusban az érdekképviseletek megkeresték a szakminisztériumokat (EMMI, Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium). Ezt követően szintén ebben a hónapban Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.