Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Különösen annak fényében, hogy nem is olyan régen még mindenki a dezinflációtól tartott. Az kétségtelen, hogy az infláció kedvezőbb lehet, hiszen a gazdasági növekedésnek a jele. Persze csak akkor, ha az kezelhető mértékű. Márpedig ilyennek ítélte a hazai pénzromlást ma reggel kollégánk, mondván, az ugyan az utóbbi hónapokban kétségtelenül egyre magasabb szintet ért el, s januárban tetőzhetett, azt követően azonban lassulhat, méghozzá olyan szintűre, amely nem válthat ki a jegybanktól beavatkozást.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról.

Magyarországon januárban még enyhén magasabb lehetett az éves infláció a decemberben mért 4 százaléknál – biztosat a KSH csütörtöki közléséből lehet majd tudni. Az idei első havi emelkedést egyrészt az válthatta ki, mert magasabb volt a bázishatás, jelesül az üzemanyagárak egy évvel korábbi szintje meghaladta a mostanit, másrészt egyszeri hatások is szerepet játszottak, például a dohánytermékek jövedéki adója emelkedett.

Ami azonban a kilátásokat illeti, van rá esély, hogy tovább már nem gyorsul a pénzromlás az év hátralévő részében. Bár a forint gyengülése ­– az euróval szemben már a 340-es szintet karistolja ­– az import drágulásán keresztül inflációs nyomást okozhat, ezt kiolthatja, hogy a koronavírus miatt az olajárak hatalmasat zuhantak, ami az infláció egyik fontos elemének számító hazai üzemanyagárak csökkenését váltotta ki.

Mindezek következtében az éves átlagos infláció a Magyar Nemzeti Bank céljához viszonyított 1-1 százalékos sáv teteje alatt maradhat – az jó eséllyel 3,6 százalék körül lehet –, így arra nem fognak reagálni. Arra meg végképp nem, ha a forint tovább gyengülne, hiszen a jegybank már jó ideje unos-untalan hangoztatja, hogy nincs árfolyamcélja ­­– ami nem jó hír a külföldi utazásra készülőknek és a jelentősebb importhányaddal termelőknek.

Németországban is emelkedik az infláció, másfél százalék körülire szintekre, ami azért érdekes, mert korábban az EU legerősebb gazdaságában hágtak a legmagasabbra a dezinflációs félelmek. Csakhogy a legutóbb napvilágot látott adatok (ipari termelés, megrendelésállomány) a vártnál gyengébbek lettek, így azok nem fejtenek ki inflációs nyomást. Ezzel szemben a koronavírus igen, de hogy milyen mértékben, az ma még csak a jövő zenéje.

Visszaevezve a hazai vizekre, pénteken két nemzetközi hitelminősítő (a Fitch és a Standard and Poor’s) is napirendre veheti Magyarország adósságbesorolását, de várhatóan egyikük sem nyúl hozzá. Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősnek tűnnek – 2019 első kilenc hónapjában 5 százalékkal bővült jobban, mint 2018 azonos időszakában, s a pénteken megjelenő, tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok is kedvezők lehetnek. Csakhogy ezt – a hitelminősítők korábbi vélekedése szerint – ellensúlyozza a magas adósság, valamint a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságának kockázata és a prociklikus gazdaságpolitika. Más lehetne a helyzet, ha a top 3-asból a Moody’s (is) döntene, hiszen az ő minősítése egy fokozattal lejjebb van, ergo az ő esetében nagyobb lehet az esély a felminősítésre vagy a kilátás javítására.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.