2p

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn mély aggodalmát fejezte ki az Ukrajna körüli kiélezett feszültségek és egy esetleges katonai konfliktussal kapcsolatos "fokozott találgatások" miatt, erre tekintettel a nagyhatalmakat a kedélyek lecsillapítására irányuló intenzív diplomáciára sürgette.

"Egyszerűen elfogadhatatlannak tartjuk még a lehetőségét is egy ilyen katasztrofális konfrontációnak" - mondta Guterres újságíróknak nyilatkozva az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) nagyköveteivel tartott munkaebédet követően. "Most van itt az ideje a feszültségek oldásának és a helyzet lecsillapítását szolgáló intézkedéseknek. Nincs helye uszító szólamoknak. A nyilvános nyilatkozatoknak a feszültségek csökkentését, nem pedig feltüzelését kell szolgálniuk" - jelentette ki Guterres.

Ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)
Ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A nap folyamán Guterres külön-külön tárgyalt Oroszország és Ukrajna külügyminisztereivel. Mint azt az újságíróknak elmondta, tartani fogja a kapcsolatot velük "az elkövetkezendő órákban és napokban". Guterres egyben felidézte, hogy az ENSZ Alapokmánya szerint a tagállamoknak tartózkodniuk kell nemzetközi kapcsolataikban az erőszakkal fenyegetéstől, illetve a más országok területi épsége, vagy politikai függetlensége ellen irányuló erőszak alkalmazásától.

"A diplomácia elhagyása a konfrontáció kedvéért nem egy határvonal átlépése, hanem zuhanás a szakadékba" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár. "Röviden felhívásom ez: ne valljunk kudarcot a béke ügyével" - tette hozzá. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő egyébként hétfőn közölte, hogy a világszervezet nem tervezi kimenekíteni Ukrajnában lévő több mint 1600 fős személyzetét, amelyből 220-an külföldiek. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!