1p

75 millió munkahelyen lesz gépesítés, cserébe 133 millió új álláslehetőség nyílik meg az emberek előtt, állítja a Világgazdasági Fórum.

Bár a robotok tényleg elkerülhetetlenül jönnek, és elveszik a munkánkat, közben kétszer annyi új álláslehetőséget is teremtenek  az embereknek, állítja a Világgazdasági Fórum friss jelentése. A vizsgálathoz 20 országból szolgáltattak információkat vállalatvezetők, akik összesen 15 millió dolgozót képviseltek.

A dokumentum szerint

az automatizáció a következő évtizedben 75 millió munkahelyet szüntet meg világszerte, de közben 133 millió új állást is megteremt.

Az átmenet azonban a VF szerint sem lesz kockázatmentes, Klaus Schwab, a szervezet elnöke ezért az oktatás, a tréningek, az átképzések és a védőháló kiépítésének fontosságára hívja fel a kormányok és vállalatok figyelmét a szövegben.

15 milliárd dollárt fektet be kutatásfejlesztésbe az Alibaba
15 milliárd dollárt fektet be kutatásfejlesztésbe az Alibaba

A dokumentum által idézett cégvezetők szerint 2025-re a vállalataiknál elvégezhető munkák több mint felét már gépek fogják elvégezni, köztük az adatbevitellel, a könyveléssel és a bérszámfejtéssel. Az adatelemzők és szoftverfejlesztők iránti kereslet viszont nőni fog. 

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!