2p

Januárhoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 8,1 százalékos.

2021 februárjában az ipari termelői árak összességében 8,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, áll a Központi Statisztikai Hivatal szerdai közleményében. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 5,2, az exportértékesítési árak 9,5 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,6, az exportértékesítés árai 1,0 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,2 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2021. februárban a 2020. februárihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékos volt a drágulás.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 5,6, a beruházási javakat gyártókban 4,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,2 százalékkal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 9,5 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,9, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 42 százalékos volt a drágulás.

2021. január–februárban a 2020. január–februárihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,1, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 7,3 százalékkal magasabbak voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!