<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Januárhoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 8,1 százalékos.

2021 februárjában az ipari termelői árak összességében 8,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, áll a Központi Statisztikai Hivatal szerdai közleményében. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 5,2, az exportértékesítési árak 9,5 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,6, az exportértékesítés árai 1,0 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,2 százalékkal nőttek.

Forrás: KSHForrás: KSH

2021. februárban a 2020. februárihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékos volt a drágulás.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 5,6, a beruházási javakat gyártókban 4,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,2 százalékkal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 9,5 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,9, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 42 százalékos volt a drágulás.

2021. január–februárban a 2020. január–februárihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,1, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 7,3 százalékkal magasabbak voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.