2019. október 8. 14:24
MTI

Öt egymást követő rekordévet követően az idén várhatóan már nem növekszik a német vállatok exportja.

A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a Brexit körüli bizonytalanság kifejezetten hátrányosan érintette az exportorientált német vállalatok forgalmát - jelentette ki Holger Bingmann, a BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.) elnöke.

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

Szerinte az export esetében legfeljebb egy szerény 0,5 százalékos növekedés elérésében lehet még reménykedni.

Az exportorientált német gazdaság kilenc egymást követő évben folyamatosan növekedett és az elmúlt öt évben rekordot ért el exportban.

Az export növekedési üteme tavaly már lassult ugyan, de az idén nyáron a BGA még ezzel együtt is 1,5 százalékos növekedést jelzett előre a folyó évre.

A német vállalatok a BGA elnöke szerint attól is tartanak, hogy az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi konfliktus csak tovább eszkalálódik azzal, ha a WTO jóváhagyása nyomán az EU a maga részéről is megemeli a védővámokat.

A német exportvállalatok az Egyesült Államok mellett fenntartásokkal kezelik kínai üzleti kilátásaikat is. A két ország felé 4,3 százalékkal emelkedett a német export az év első felében, ez azonban messze elmarad az elmúlt évek kétszámjegyű növekedési üteme mögött.

A német exportőrök ezért az EU és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi tömörülés közötti szabadkereskedelmi megállapodástól várnak némi enyhülést szorult helyzetükben.

Holger Bingmann szerint az eleddig meglehetősen zártnak számító térség piacának megnyitásából elsősorban a kis- és középvállalatok profitálhatnak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.