2p

Az Európai Bizottság szerint az idén a magyar gazdaság 2,4 százalékkal bővülhet, az infláció pedig 4,5 százalék lehet.

A magyar gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodott 2023-ban, nagyjából az őszi előrejelzésben foglaltaknak megfelelően - olvasható az Európai Bizottság csütörtökön közzétett téli időközi gazdasági előrejelzésében. Hozzátéve, tavaly, a harmadik negyedévében azonban a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és 0,9 százalékkal bővült a 2022-es súlyos aszályok utáni mezőgazdasági termelés helyreállása miatt.

Korántsem csillagos ötös. Fotó: Depositphotos
Korántsem csillagos ötös. Fotó: Depositphotos

A gazdaság 2024-ben és 2025-ben fokozatosan fellendül, a GDP növekedése 2024-ben 2,4 százalékra, 2025-ben pedig 3,6 százalékra gyorsul, amit a csökkenő infláció és a szintén csökkenő kamatlábak támogatnak. A decemberi 15 százalékos minimálbér-emelés hatására a háztartások jövedelme jelentősen megemelkedett, és a foglalkoztatás mutatói is javultak. Decemberben 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Az előrejelzések szerint a reáljövedelem növekedése és a fogyasztói bizalom javulása ösztönözni fogja a lakossági fogyasztást - írták.

Emlékeztetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank a csökkenő inflációra reagálva már megkezdte a kamatcsökkentést. Ez várhatóan hozzájárul a beruházások fokozatos fellendüléséhez. Az új külföldi működőtőke beruházások (FDI) fellendítik az exportot, noha Magyarország gazdasági kilátásai továbbra is érzékenyek a globális befektetői hangulatra.

Kiemelték, hogy Magyarország különösen ki van téve az energiaár-változásoknak és az esetleges ellátási zavaroknak, mivel nagymértékben függ az energiaimporttól, és rövid távon korlátozott az import diverzifikációja.

Magyarországon a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 2023 decemberében 5,5 százalékra mérséklődött a bázishatások, a csökkenő energiaárak és a hazai recesszió miatt. A csökkenés azonban a fogyasztási kereslet élénkülése és a magas munkaerőköltség-növekedés miatt várhatóan lassabb ütemben folytatódik. Az éves HICP-infláció az előrejelzések szerint a 2023-as 17 százalékról 2024-re 4,5 százalékra, 2025-re pedig 4,1 százalékra csökken - közölte előrejelzésében az uniós bizottság.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!