2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 22,5 százalékos novemberi fogyasztóiár-indexszel „sikerült” magunk mögé utasítanunk az októberben e tekintetben még előttünk tanyázott balti államok közül kettőt is. De Európa egészét tekintve is csak kicsit állunk jobban ebben az összevetésben.

Azt már valószínűleg sokan kívülről fújják, hogy az infláció novemberben tovább nőtt, annak éves mértéke 22,5 százalék lett. Laptársunk, a Privátbankár.hu szokásához híven ezúttal is megnézte, európai és azon belül is uniós viszonylatban mennyire számít magasnak a magyarországi pénzromlás.

S a novemberi adatokban még nincs benne az üzemanyagár-sapka eltörlésének hatása. Fotó: Depositphotos
S a novemberi adatokban még nincs benne az üzemanyagár-sapka eltörlésének hatása. Fotó: Depositphotos

Nos, nincsenek jó híreink. Magyarország az egyike ugyanis az adataikat hétfő estig közzétett 31 ország közül annak a négynek, amelyben az infláció novemberben még felfelé tartott. A többieknél már vagy csökkent, vagy stagnált. Ráadásul 

a legnagyobb mértékben, 1,4 százalékponttal nálunk romlott e mutató októberről novemberre, ami azt jelenti, hogy e tekintetben a magyar infláció növekedésének nem akadt párja Európában – ugyanerre nem is olyan régen, két hónappal ezelőtt, szeptemberben volt példa.

Az sem szívderítő, hogy az EU-ban novemberben már Magyarország éves inflációs rátája volt a második legmagasabb. Ami egyúttal azt a kormányzati propagandát is látványosan cáfolja, miszerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciók miatt lenne magas az infláció - hívja fel a figyelmet a Privátbankár cikke.

Pedig a jegybankok közül a Magyar Nemzeti Bank kamata a harmadik legmagasabb - ez az az eszköz, amely szolgál alapvetően az infláció megfékezésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!