<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Évtizedeken keresztül a rágógumi a fiatalos lázadás és ellenállás jelképe volt, amely bátornak, vonzónak és vadnak mutatta a rágózót – legyen szó akár rocksztárokról, akár olyan ikonikus filmek szereplőiről, mint a Grease. Az egykor oly divatos rágógumilufik azonban mára kipukkadtak, és az ágazat bajba került.
 

Elsőre nem is gondolnánk, de a rágógumigyártók igencsak megszenvedték a pandémia időszakát, hiszen mind a sorra lemondott események és találkozók, mind a kötelező maszkviselés visszavette az ágazat eladásait – világszinten összesen több mint 14 százalékos visszaesést könyvelhettek el az ezzel foglalkozó cégek, azonban a negatív tendencia már korábban elkezdődött. Mi lehet a magyarázat? Az Economist cikke erre keresi a választ.

A „szórakoztató rágcsálás” eredetét hosszú évezredekkel ezelőtt kell keresni, hiszen már az ógörögök is fakérgek nyammogásával szórakoztatták magukat. Az aztékok és a maják a mexikói sapodilla fák ruganyos, gumiszerű, "chicle" névre keresztelt gyantáját rágták – végül ez érkezett meg a korabeli USA-ba a XIX. században, ahol a helyi vállalkozások ízesítve kezdték el árulni rágógumiként. Az alapanyag az 1950-es években változott meg, ekkor a chicle helyét a jóval olcsóbb szintetikus gumi vette át, egyébként ekkortájt vezették be a cukormentes rágógumikat is.

Egy nehezen eladható termék

William Wrigley Jr., a Wrigley’s márka atyja elhíresült mondásában úgy fogalmazott, hogy

rágógumit bárki tud gyártani. Az eladás a probléma.

A kereskedők így kénytelenek voltak igazán a kreativitásuk mélyére nyúlni ahhoz, hogy megtalálják a választ: a rágógumi mindig az, aminek lennie kell. A Kis-Me (a név fordítása gyakorlatilag „csókolj meg!”) márka szlogenje „Far Better Than A Kiss”  („Sokkal jobb, mint egy csók”) volt, míg a kifejezetten a női piacra szánt Vassar az egyik legkiemelkedőbb amerikai női egyetem után kapta a nevét.

A rágógumi már nem divat? (Fotó: Pixabay)A rágógumi már nem divat? (Fotó: Pixabay)

Bár a rágógumi a második világháborús fejadagokba bekerülve patrióta felhangot is kapott, a gyártók számára az igazi sikert mégis az hozta meg, mikor a rágózás a hatalom elleni lázadás egyik szimbóluma lett – a stigma minden addiginál jobban megdobta az eladásokat abban a világban, ahol az iskolákban tiltották a rágózást, és a fiatal lányoknak azt tanították, hogy nem nőies bekapni egy szemet.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.