<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mateusz Morawiecki hatodik szankciós csomagot javasol. 

Európának függetlenednie kell az orosz energiahordozóktól, de ebben a nem tengerparti országok számára is megfelelő megoldást kell kidolgozni - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Varsóban portugál hivatali partnerével, António Costával közös sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és portugál hivatali partnere, Antonio Costa. Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin ObaraMateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és portugál hivatali partnere, Antonio Costa. Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Ki kell vetni a hatodik uniós szankciócsomagot Moszkvával szemben, Európa

"nem állhat meg félúton, ahogyan félig békében élni sem lehet, a biztonság és a béke elválaszthatatlan" - jelentette ki Morawiecki a kétoldalú tárgyalásokat követően.

Az európai és az ukrajnai biztonság visszaállítása érdekében

"messzebbre kell menni a szankciók terén, különösen a szénhidrogéneket illetően" - jelentette ki a lengyel kormányfő.

Elismerte egyúttal: a különböző országok más-más helyzetben vannak. 

"A visegrádi csoportba tartozó déli szomszédjainknak nincs tengerük, Ausztriának sem" - mutatott rá.

Az Európai Unióban (EU) ezért,

"megértve ezt, számukra is elfogadható megoldást próbálunk kidolgozni, hogy biztosítsuk az egységet, de egyúttal az orosz gáz- és kőolajimporttól való minél gyorsabb elszakadást is" - mondta Morawiecki.

Újságírói kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Costával az energiahordozóknak a portugál kikötőkben történő átrakodása és a lengyel kikötőkbe történő továbbszállítása lehetőségeit is érintették.

Ebben a vonatkozásban Morawiecki úgy látta: a meglévő, illetve befejezés előtt álló infrastrukturális beruházások révén Lengyelország térségbeli gázszállítási központtá válhat, és szárazföldi vezetékeken déli irányba is továbbíthatja az energiahordozót.

A portugál miniszterelnök úgy ítélte meg: az energiabiztonság érdekében a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni, és függetlenedni a széntől.

Morawiecki Ukrajna EU-csatlakozási folyamatáról beszélve a Nyugat-Balkán integrációjáról is szót ejtett. 

"Amennyiben Európa globális szereplő akar lenni, földrajzilag egységesnek kell lennie, a Nyugat-Balkán és Ukrajna kérdésköre ezért az EU ambícióinak megvalósításával is összefügg" - hangsúlyozta.

Costa prioritásnak nevezte Ukrajna katonai, pénzügyi, humanitárius támogatását, valamint az ország háború utáni újjáépítésének elősegítését és bekapcsolását a közös európai piacba. Az EU-csatlakozást illetően "nincsenek azonnali megoldások", de az uniós tagállamok készen állnak arra, hogy "megfelelő státust találjanak" Kijevnek - mondta a portugál kormányfő.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.