9p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Jelentősen rontotta jövő évi előrejelzését a Kopint-Tárki, részben a hazai gazdaságpolitikával szembeni nagyfokú bizalomvesztés, részben a világgazdasági feltételek romlása miatt: a recesszió sem zárható ki, miközben kilőtt a magyar államadósság.

Jelentősen rontotta jövő évre vonatkozó előrejelzését a Kopint-Tárki, részben a hazai gazdaságpolitikával szembeni nagyfokú bizalomvesztés, részben a világgazdasági feltételek romlása miatt, míg idén továbbra is 4 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon – közölte a kutatóintézet az őszi konjunktúrajelentését bemutató sajtótájékoztatón.

Az intézet idei harmadik előrejelzése szerint jövőre a korábban prognosztizált 3 százalékkal szemben mindössze 0,5 százalékos lehet a bővülés, de rosszabb forgatókönyv érvényesülése esetén a 0,5 százalékos visszaesés, azaz a recesszió sem zárható ki.

Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója elmondta, hogy szinte biztos a jövő év első és a második negyedévének nagyon rossz mutatója, itt a legvalószínűbb a negatív kimenet, a második félév eredménye pedig egyfelől a világgazdasági feltételek alakulásán, és a magyar gazdaságpolitika erre adott reakcióitól nagyban függ majd.  

2022 második negyedévében a GDP-növekedés éves üteme csak mérsékelten lassult, 6,5 százalékra. Ez egyrészt annak tudható be, hogy a magánfogyasztás nagyon nagy mértékben járult hozzá a növekedéshez, noha júniusban már érezhetővé vált a fogyasztási kedv és képesség lanyhulása.

A fogyasztás a továbbiakban még erőteljesebben visszaesik, hiszen a lakosságnak juttatott költségvetési pénzek fokozatosan elfogynak, illetve amit nem költöttek el, azt megeszi az infláció. A lakosság vásárlóerejét a részleges rezsiemelés szintén jelentősen csökkenti. Júliusban még a bérek 15 százalékos nominális növekedése volt éves szinten tapasztalható, ami ekkor reálkereset növekedést jelentett, azonban az év egészét tekintve ez már nem jellemző. Noha a foglalkoztatottak száma jelenleg még növekszik, a reálbértömeg hónapról hónapra csökken, ahogy az infláció egyre magasabb. A háztartások megtakarításai csökkennek, finanszírozási képességük romlik.

2022 első felében az áru- és szolgáltatás-külkereskedelemben Magyarország cserearányai 6 százalékkal romlottak az előző év azonos időszakához képest. Ez a folyamat már 2021-ben elkezdődött, az energiaárak pandémia utáni megugrásának következtében, ami mutatja, hogy az energiaárak nem az ukrajnai orosz invázió miatt kezdtek el növekedni, hanem már jóval azt megelőzően.

A külkereskedelmi egyensúly romlásához hozzájárultak a belföldi fogyasztás élénkítésére irányuló kormányzati lépések, például az üzemanyagár-stop.

Különösen aggasztó a külkereskedelmi mérleg utóbbi kéthavi 1,3 milliárd eurós hiánya, ami akár 9 milliárd eurós hiányt is jelezhet az egész évre vonatkozóan. Ezzel összefüggésben a gazdaság külső finanszírozhatósága is nagyon érzékennyé vált. Az államháztartás hiányát a GDP 6,1 százaléka körülire várja az intézet.

Mindennél komolyabb problémát jelent a magyar államadósság növekedése, amely 2022 első félévében decemberhez képest négyezer milliárd forinttal emelkedett, azaz fél év alatt annyival, mint az előző év egészében, és év végére a hatezer milliárd forintot is meghaladhatja. 

Eközben az adósságon belül a devizában fennálló adósság aránya is jelentősen nőtt. Noha a GDP-arányos államadósság viszonylag kevéssé emelkedett, ennek oka, hogy a GDP nominális szintje – a magas GDP-deflátor és a magas infláció miatt – jelentős mértékben nőtt. Finanszírozni viszont nem a GDP-arányos államadósságot, hanem magát az államadósságot kell majd a pénzpiacról – jegyezte meg az intézet vezérigazgatója. Mindezt az államadósságot a rohamosan növekvő állampapír hozamokon kell megfinanszírozni. Hétfőn történt, hogy a tízéves magyar állampapír hozama átlépte a 10 százalékot, de azóta is tovább emelkedett: keddre 10,27 százalékra. Ez Európában, már a román hozamot is jócskán megelőzve a legmagasabb. Látható azonban, hogy a többi lejáraton is rohamosan növekednek a befektetők által elvárt hozamok.

A külkereskedelmi mérleg hiányának és a költségvetés hiányának problémája a gyengülő árfolyammal csúcsosodik ki – melyet tovább ront az uniós helyreállítási pénzekről szóló megállapodással kapcsolatos bizonytalanság. Mindez megtestesül a magyar deviza árfolyamában, amely jelentősen elszakadt a térség más devizáinak árfolyammozgásától. Ez mutatja, hogy nem az energiaválság, nem az orosz-ukrán háború, nem más válság, hanem kifejezetten a magyar devizával és gazdaságpolitikával szembeni befektetői bizalmatlanság az, ami a forint árfolyamát a gyengülés irányába hajtja. Költségvetési és gazdaságpolitikai lépésekre lenne szükség ennek a romló tendenciának a megállítására, ebben a monetáris politika önmagában tehetetlen, ezért az alapkamat további emelését sem tartják célravezetőnek, a ciklus lezárásának módja viszont az intézet szerint nem volt szerencsés.

Az infláció a három balti ország után Magyarországon a legmagasabb augusztusban, de elmondható az is, hogy ebben a hónapban itthon volt a legmagasabb az árnövekedés az első hét hónap átlagához képest, azaz a felfelé irányuló dinamika nálunk a legnagyobb. Az élelmiszerárak emelkedése Magyarországon messze a legnagyobb, szeptemberben 35 százalék fölé emelkedett az árindex az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint.

Az idei évre vonatkozóan az infláció átlagos mértékét 14 százalékra becsüli az intézet, ami nagyjából megfelel a piaci konszenzusnak. Az intézet viszont jövőre sem vár fogyasztói árindex csökkenést, hanem növekedést, 16 százalék körüli átlagos éves inflációt valószínűsít, amely januárban tetőzhet, majd folyamatosan csökkenhet, az év végére 8 százalék körüli vagy némileg az alatti szintre. Mindez 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számolva érvényes, ennél rosszabb jövő évi gazdasági teljesítmény, vagy recesszió esetén, valamivel gyorsabb árindex csökkenést, és decemberre 6-7 százalék körüli inflációt feltételez az intézet.

Az inflációs kalkuláció során feltételezik az üzemanyagár-stop januártól való kivezetését, hiszen nem tartható helyzet, hogy miközben az élelmiszerek forgalma két hónapja csökken, addig az üzemanyag-fogyasztás 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt. Ez a pazarlás erősen megjelenik például a folyó fizetési mérleg romló tendenciájában, és más piaci zavarokban is.

Az élelmiszerár-stop kivezetése nem okoz számottevő változást az infláció alakulásában, egyrészt a hét termék kis kereskedelmi súlya miatt, másrészt azért, mert a kereskedők már egyéb termékeikben kompenzálták ezeken a termékeken keletkezett profitveszteséget és az extraprofitadó plusz terheit. Ennek a hét termék árának a felszabadítása pedig később nem okoz majd árcsökkenést a többi termék esetében.

Világgazdasági kilátások

Az EU-27 esetében az idén 2,8 százalékos, jövőre 0,5 százalékos GDP-bővülést jelez előre az intézet. Ezen belül Németországban nyár óta jelentősen romlottak a gazdasági kilátások. A legfrissebb előrejelzések szerint a német GDP az őszi-téli hónapokban csökkenni fog, s míg az idén kismértékű, 1,6 százalékos GDP-bővülés várható, addig jövőre negatív lesz ez a mutató.

A világgazdasági kilátások a nyár óta jelentősen romlottak – hangsúlyozta Nagy Katalin, az intézet munkatársa. Az év közepére a magas infláció, a továbbra is fennálló szállítási szűk keresztmetszetek és az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása következtében a globális növekedés jelentősen lelassult. Ehhez még hozzájárult Kína no-COVID politikája, ami szintén fékezte a globális folyamatokat. A reáljövedelmek számos országban csökkenek, ami mérsékli a magánfogyasztást, a finanszírozási feltételek egyre rosszabbak, mivel a jegybankok folytatják a monetáris szigorítást. A megemelkedett nyersanyagárak, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben megindult egy csökkenés, egyre inkább beépülnek a fogyasztói árakba, felfelé nyomva azokat. A béremelési követelések is fokozódnak, ami egyre erősebb bérnyomást idéz elő.

A kínálati oldalon továbbra is jellemzők a fennakadások, ami szintén az árak emelkedése irányába hat. A globális növekedés az OECD legfrissebb prognózisa szerint az idén csak 3 százalék lesz, s jövőre 2,25 százalékra lassul, s a lefelé mutató kockázatok erősödnek. Az infláció várhatóan jövőre sem igazán mérséklődik, így a magas árakkal a prognózisidőszakban együtt kell élni. Az ellátási bizonytalanságoktól való félelem a fogyasztói árakat magasan tartja, s mind a magánháztartásokat, mind a vállalkozásokat egyre nehezebb helyzetbe hozza. A fiskális politika mozgástere beszűkült, így a különböző sokkhatásokat csak részben tudja ellensúlyozni.

A világkereskedelmi folyamatokat az orosz-ukrán háború csupán kis mértékben akasztotta meg. Jelenleg a nyersolaj, illetve az ipari fémek világpiaci árai nagyjából a háború előtti szinten mozognak. A nem energiahordozók piacán a nyári hónapok aszályos időjárása és az ukrán gabonaszállítás körüli bizonytalanságok még emelték a globális nyersanyagárakat, majd egy piaci korrekció következett be, és az árak mérséklődni kezdtek.

Az Európai Unió külső környezetében is egyre inkább látszanak a növekedéslassulás jelei. Az USA-ban a gazdasági növekedés az év első felében a tavalyi év második feléhez képest visszaesett. Az idei GDP növekedés 1,5 százalékkal mérsékelt marad, s jövőre is inkább stagnálás várható. 1990 óta nem fordult elő, hogy Kína legyen az ázsiai és csendesóceáni térség leglassabban növekvő gazdasága. A 2021. évi 8,1 százalékos GDP bővülést követően az OECD szakértői 3,2 százalékos kínai növekedést várnak az idei évre, míg 2023-ra kicsivel 4 százalék feletti növekedés várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!