2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján - jelentette kedden első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés két hónap megszakítás után szeptemberben már ötödik hónapja mutatott növekedést, és egymás után másodszor volt kétszámjegyű az kiigazítatlan éves index. A szezonálisan és munkanappal korrigált éves mutató 2020 júniusa óta először mutatott újra kétszámjegyű növekedést.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak döntő többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva - jelezte első becslésében a KSH. A járműgyártás ismét jelentősen nőtt, azt követően, hogy augusztusban 58,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, több jelentős gyár leállása miatt rendkívül alacsony bázist. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is jelentősen emelkedett az augusztusi 25,6 százalékos ütemet követően, míg az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás kismértékben bővült az előző havi 13,7 százalék után.

Az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

A szeptemberi ipari termelés részletes adatait jövő hétfőn, szeptember 14-én teszi közzé a KSH.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!