<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Esti hírösszefoglaló az orosz-ukrán háború 190. napjáról. 

 • Az orosz csapatok ágyúzása után a zaporizzsjai atomerőmű vészhelyzeti biztonsági rendszere lekapcsolta az 5-ös számú energiablokkot - közölte az Enerhoatom, az ukrán atomenergia-üzemeltető. A cég Telegram csatornáján közzétett információk szerint a 6-os blokk továbbra is Ukrajna hálozatán üzemel, és egyúttal saját szükségleteit is táplálja az atomerőműben, az állomás ukrán munkatársai pedig mindent megtesznek az infrastruktúrában keletkezett károk felszámolásáért. Cikkünk írásakor még nem érkezett hír arról, hogy sikerült volna újraindítani a blokkot.  
   
 • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőműben tett mai látogatása során megtekinthette a „legfontosabb dolgokat”, amelyeket látnia kellett - jelentette az orosz média. Az ENSZ atomenergia-ügynökség missziója néhány óra alatt sok információt tudott összegyűjteni - mondta Grossi újságíróknak. Grossi a látogatást követően elhagyta az üzemet az orosz hírügynökségi források szerint, ezt később az ukrán atomenergiavállalat, az Enerhoatom is megerősítette. A NAÜ főigazgatója arra is ígéretet tett, hogy az ügynökség állandó jelenlétet tart majd fent az elfoglalt atomerőműben.
   
 • Finnország csütörtökön tovább szigorította a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére, és Helsinki újabb, 8,3 millió euró értékű védelmi felszerelést ajánlott fel Ukrajnának. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.
   
 • Az ukrán déli műveleti parancsnokság csütörtökön arról adott hírt, hogy a déli védelmi vonalakon az ukrán hadsereg több mint kétszáz orosz katonát, hat lőszerraktárt, különböző haditechnikai eszközöket - köztük 12 darab T-72-es harckocsit és 18 páncélozott járművet -, valamint nehéz tüzérségi és légvédelmi fegyvereket semmisített meg. Az orosz erők két K-52-es helikopterrel csapást mértek a Mikolajiv megyében lévő Bereznehuvate településnél, az ukrán csapatok nem szenvedtek veszteséget. 
   
 • Az Ukrajna déli részén dúló harcok nem veszélyeztetik az ukrán gabona szállítását biztosító fekete-tengeri folyosó működését - jelentette ki szintén a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője csütörtökön. Natalija Humenyuk videókapcsolaton keresztül számolt be arról, hogy a gabonaszállításra kialakított tengeri folyosó a korábbi megállapodásoknak megfelelően működik.
   
 • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint orosz légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében Mikolajiv és Krivij Rih irányában az elmúlt nap során 31 harckocsi, 22 gyalogsági és 18 egyéb páncélozott harcjármű, 8 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautó, valamint 17 speciális járműfelszerelés semmisült meg és több mint 350 ukrán katona vesztette életét.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.