<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elrejtett egy fontos módosítást a kormánypárt egyik képviselője a parlament gazdasági bizottsága által most jóváhagyott törvénytervezetben: mégpedig a rozsdaövezeti lakások állami támogatásáról.

A parlament gazdasági bizottsága a napokban zárt le egy nagy módosítócsomagot, amiben egyebek között az Szja törvényt kiegészítenék az új építésű lakásokra vonatkozó résszel. A csomagot Bánki Erik fideszes képviselő jegyzi. Eszerint immár a rozsdaövezeti akcióterületeken kialakított lakásokat megvásárlók is adómentességre lennének jogosultak.

A rozsdaövezeti új lakások állami támogatása is adómentes lehet (fotó: Mester Nándor)A rozsdaövezeti új lakások állami támogatása is adómentes lehet (fotó: Mester Nándor)

A kiegészítés szerint minden lakáscélú támogatás, tehát az önkormányzati esetében is az érintettek jogosultak az adómentességre. A módosítás nevesíti a törvényben eddig is meglévő különféle támogatásokat: ide tartoznak az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó állami támogatások; a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető csok; a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentését magába foglaló támogatások; a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása; az otthonteremtési kamattámogatás; a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása. Az új elem az, hogy a kiegészítésben a rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakások vásárlása is szerepel a felsorolás végén.

Az elmúlt egy évben a rozsdaövezetekkel kapcsolatban nem történt érdemi fejlemény, noha a kormány már régóta ígérgeti, hogy kijelöli az elsődleges területeket. Erről ebben a videóban részletesen beszámoltunk.

Ezeken szinte azonnal megindulhatnának a beruházások, többnyire lakásépítések. Az ingatlanfejlesztőknek előzőleg belengették, hogy csak itt lesz érvényes az ötszázalékos áfa, így próbálták odacsalogatni őket. Később a kormány mind területre kiterjesztette az ötszázalékos áfát, viszont az itt is érvényes, államilag garantált adómentes támogatásokról nem volt szó.

Elvileg, ha valóban lesznek új lakások a rozsdaövezetekben, akkor a vásárlók nem csupán ötszázalékos áfával számolhatnak, hanem - ha arra jogosultak - azt visszaigényelhetik (ezek köre azonban korlátozott). Ezen felül pedig az állami támogatásokat adómentesen vehetik igénybe, legalábbis a gazdasági bizottság által most elfogadott kiegészítés szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.