TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 6. 09:58

A német kormány nagyrészt a tartományokra bízná a járvány miatti szigorítások feloldásának időrendjét. Ugyanakkor újbóli korlátozásokra kötelezné őket, ha a fertőzöttség ismét átlép egy szintet. Nagy-Britannia megelőzte Olaszországot a halálos áldozatok számát tekintve. Nemzetközi összefoglalónk következik.                

Németországban a tartományok nagyrészt saját hatáskörben dönthetik majd el, mikor és hogyan lazítanak a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokon és kijárási korlátozásokon a kiszivárgott tervek szerint, írja laptársunk, a Privátbankár.hu. A részletekről ma egyeztet Angela Merkel német kancellár a tartományok miniszterelnökeivel.

Berlin(Forrás: Depositphotos) Berlin(Forrás: Depositphotos)

Felső határ

A Spiegel szerint a szövetségi kormány azért engedi nagyrészt szabadjára a tartományokat, mert azok kormányfői az elmúlt napokban egymás után ignorálták a központi terveket, és saját menetrenddel álltak elő, ezzel is erodálva Angela Merkel autoritását.

A kancellár ugyanakkor egy féket beépítene a rendszerbe: úgynevezett „felső határt” állapítana meg a tartományok számára.

Ha egy városban vagy körzetben a 100 ezer lakosra jutó regisztrált új fertőzöttek száma egy héten belül meghaladja az ötvenet, akkor kötelező lesz helyben ismét szigorítani

– a tartományoknak erre kötelezettséget kell majd vállalniuk.  

Ha tehát egy tartomány elérkezettnek látja az időt arra, hogy kinyissa a szállodákat és az éttermeket, akkor vállalnia kell annak esetleges következményeit, a fertőzöttek számának esetleges megugrását is – szól az üzenet. Emellett figyelembe kell venniük az egyes minisztériumok „higiéniai és távolságtartási” koncepcióit is.

A járványhelyzet javulása miatt a szövetségi kormány azt javasolja, hogy

a diákok a nyári szünetig fokozatosan térhessenek vissza az iskolákba, az összes üzlet nyithasson ki bizonyos feltételekkel, valamint lehessen ismét a szabadban sportolni és edzeni.

A tömegrendezvények (sportesemények, fesztiválok, koncertek) tiltását azonban augusztus végéig meghosszabbítanák.

További részletek a Privátbankár cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.