Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Valkai Nikoletta Valkai Nikoletta

A koronavírus-járvány terjedése miatt sorra jelentik be az egyes országok a korlátozásokat, beutazási tilalmakat. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt bejelentette: Magyarország is lezárja a határait, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba. Mely országoknál van most határzár? Mi vonatkozik a magyar állampolgárokra? 

Orbán Viktor miniszterelnök reggel az Operatív Törzssel egyeztetett, majd utána a parlamentben tartott beszédében ismertette a legújabb intézkedéseket, egyebek mellett beutazási korlátozásokat vezetnek be.

Mivel óráról-órára változik a helyzet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Konzuli Szolgálata a koronavírus miatt arra figyelmezteti azokat, akik külföldi utazásra készülnek, hogy mindez most a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható. Hogy jelenleg mely országok rendeltek el beutazási tilalmat, 14 napos karantént, mi vonatkozik jelenleg a magyar állampolgárokra országonként, a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő tájékoztatója alapján az alábbi cikkben gyűjtöttük össze:

Donald Trump amerikai elnök március 13-án éjféltől kezdve 30 napra megtiltotta Európából az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást. Március 16-tól Amerika beutazási tilalmat rendelt el azon külföldi állampolgároknál, akik az Egyesült Államokba történő belépés előtt az Egyesült Királyság vagy Írország területén jártak.

A korlátozás nem vonatkozik:

  • az Egyesült Államok állampolgáraira,
  • közvetlen családtagjaikra,
  • tartózkodási engedéllyel rendelkező állandó lakosokra és közvetlen családtagjaikra.

Ausztrália: minden külföldről érkező utasnak 14 napos otthoni karanténba kell vonulnia. Március 16-tól 30 napig blokkolják minden külföldről érkező nagy utasszállító hajó ausztráliai kikötését.

(Fotó: depositphotos.com)(Fotó: depositphotos.com)

Csehország: március 16-tól minden külföldi állampolgárnak tilos a belépés az ország területére.

Koreai Köztársaság: a koreai kormány felfüggesztette azoknak a külföldi állampolgárok beutazását a Koreai Köztársaság területére, akik a beutazás előtti 14 napon belül Kína Hubei tartományában jártak, függetlenül attól, hogy közvetlenül, vagy harmadik országon keresztül érkeznek-e Dél-Koreába. A konzuli szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy csak abban az esetben látogassanak el Daeguba és Cheongdo-ba, amennyiben ott halaszthatatlan teendőjük van.

Mindenképpen tájékozódjunk indulás előtt!

A koronavírus miatt a felfüggesztett vagy törölt repülőjáratok száma folyamatosan változhat, ezért a Budapest Airport (BA) arra kér mindenkit, hogy kövessék a járatinformációs felületeket és szükség esetén lépjen kapcsolatba a légitársasággal. Információk a BA oldalán>>>

Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik.

Lengyelországban március 15-től beutazási tilalmat rendelnek el a külföldi állampolgárokkal szemben, a beutazó lengyel állampolgárokat pedig 14 napra karanténba helyezik.

Manilába április 14-ig légi, vízi és szárazföldi úton tilos be- és kiutazni. Megtiltották azokból az államokból történő beutazást, ahol országon belüli fertőzéses esetek is vannak, Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik.

India: a kormány április 15-ig felfüggesztette minden már kiadott, Indiába szóló vízum érvényességét, aminek értelmében nem lehetséges a beutazás Indiába.

Izraelbe március 12 óta a külföldiek, állampolgárságuk és utazásuk kiindulási országától függetlenül nem léphetnek be. A korlátozások miatt a Wizz Air 03.12-03.23 között nem üzemelteti járatait Magyarország és Izrael között.

A KKM figyelmezetése szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzon most bárki is Kínába. Kína egész területe (beleértve Hongkongot és Makaót is) a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került. Pekingben március 16-tól minden külföldről érkező utas, állampolgárságtól függetlenül 14 napos karantén-intézkedés hatálya alá kerül.

A kínai Hubei tartományt és annak székhelyét, Wuhan várost januárban lezárták, a tartományt és a várost azóta elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet.

Kuvait március 13-tól minden légijáratot felfüggesztett, és lezárta az ország repülőterét. Kuvaitba a be- és a kiutazás határozatlan ideig nem lehetséges.

Irán: több légitársaság is ideiglenesen felfüggesztette a légiközlekedést. A konzuli szolgálat ezért arra kéri azokat, akik érvényes foglalással rendelkeznek, ellenőrizzék azt, hogy továbbra is van-e lehetőségük elutazni.

Marokkó az országból induló menetrendszerinti járatokat felfüggesztette. A marokkói kikötők zárva vannak az átkelőhajók és sétahajók előtt egyaránt és a szárazföldi határátkelőhelyeken Spanyolország felé is bizonytalan az átjutás.

Montenegró is lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében csak a montenegrói állampolgárok, a diplomaták, és azon külföldiek léphetnek be az Adria-parti országba, akik Montenegróban dolgoznak, ám minden külföldről érkező számára kötelezővé tették az önkéntes házi karantént.

Olaszország teljes területét a KKM II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolta. Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye (Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Venezia, Treviso) esetében mindenkinek kerülni kell a ki- és belépést.

Mivel több légitársaság és busztársaság függesztette fel Olaszország különböző városaiba közlekedő járatait, a KKM azt javasolja, hogy az ott tartózkodó magyarok tájékozódjanak, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb elutazási lehetőségek állnak rendelkezésre az Olaszországból történő távozáshoz.

Oroszország március 16-tól korlátozza a légiközlekedést az EU minden tagállamával, valamint Svájccal és Norvégiával. Kizárólag a moszkvai Seremetyevo-F terminál használatát engedélyezik, minden egyéb város és reptér szüneteltetni fogja az európai járatok fogadását és indítását.

Spanyolország március 17-től lezárja szárazföldi határait. Csak a spanyol állampolgárok, továbbá az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be, valamint azok, akik a szomszédos országokból naponta átjárnak dolgozni, vagy bizonyítani tudják a határátlépés rendkívüli okait. A határzár nem érinti az árufuvarozást, sem a diplomácia testületek tagjait, illetve a spanyolországi székhellyel rendelkező nemzetközi intézmények, szervezetek dolgozóit.

Szerbiában a rendkívüli állapot miatt lezárták a határokat, amelyet csak szerb állampolgárok, diplomaták, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek és a segíteni érkező orvosi személyzet léphet át.

Szlovákiába csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be.

Szlovénia március 15. éjféltől leállította a busz- és vasúti tömegközlekedést, ennek értelmében a szlovén vasút nem fogad személyszállító vonatokat és Magyarországra nem is indít.

Tajvan nem vezetett be beutazási tilalmat, de március 14-étől Magyarországról és egyéb schengeni országokból, illetve további területekről a Tajvanra történő beutazás 14 napos otthoni karantén-kötelezettséggel jár.

Ukrajna március 16. 00:00-tól tiltotta meg a külföldi állampolgárok belépését az ország területére.

Március 15-től nemzetiségtől függetlenül minden Új-Zélandra érkező utazónak kötelezően 14 napig karanténba kell vonulnia, és regisztrálnia kell magát az Egészségügy Minisztériumnál.

Mindenki regisztrálja magát!

A Konzuli Szolgálat arra kéri a magyarokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazásnál javasolják, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikáció letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében. A KKM utazási tanácsai országokra lebontva itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.