Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Magyarország egyelőre még csak várja, hogy megérkezzen a több millió adag oltóanyag a koronavírus ellen, de az amerikai Pfizer gyógyszergyár magyarországi leányvállalata már eddig is milliárdos üzleteket kötött a magyar állammal.

Még koronavírus-járvány sem kellett ahhoz, hogy az amerikai Pfizer gyógyszercég magyarországi leányvállalata, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. remek évet zárjon 2019-ben is. A cég beszámolóját annak kapcsán néztük meg, hogy még december 28-án jelentették be egy online sajtótájékoztatón, hogy 2021-ben összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kap Magyarország.

Milliárdokat érő oltás Forrás: DepositphotosMilliárdokat érő oltás Forrás: Depositphotos

Erre még várni kell, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök január 3-án arról beszélt, hogy mostani tudása szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani. Ellenben például Izraelben már több mint egymillió ember megkapta a védettséget garantáló injekciót. Magyarországon pedig hiába regisztráltak már legalább 600 ezren a koronavírus elleni oltásra, hiszen csak 80 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett.

Mint a világ élvonalába tartozó innovatív biotechnológiai cégek egyike, felelősségünk, hogy együttműködjünk az egészségügyi szolgáltatókkal, a kormányokkal és a helyi közösségekkel a megbízható és elérhető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés támogatása és bővítése érdekében az egész világon.

- olvasható a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. oldalán.

A cég dinamikusan fejlődik, hiszen 2015-ben még csak 27,7 milliárd forint árbevételük volt, ellenben 2019-ben már 44,6 milliárd forintos forgalomnak örülhettek. Termelő üzemük nincs Magyarországon, a külföldön gyártott termékeiket forgalmazzák a magyar piacon. A profit is meglehetősen stabil, 2019-ben 2 milliárd forint volt, míg 2018-ban 2,6 milliárd forint nyereséget számolhattak össze. A 2019-es profitot nem vették ki, de így is volt osztalék.

Az egyedüli tag a beszámoló elfogadásakor hatmilliárd forint osztalék kifizetéséről dönt, amely a társaság szabad eredménytartalékából lesz teljesítve legkésőbb 2020. június 30. napjáig

- szól a cég határozata. Az egyedüli tag pedig a Pfizer Luxembourg SARL nevű társaság. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel természetesen a magyar állam is üzletel. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közérdekű szerződései között például kétszer bukkan fel a Pfizer Kft. neve. Kétszer vásároltak be a Prevenar injekcióból, ami egy pneumococcus elleni oltóanyag, legutóbb 2020 második felére szólt az 1,1 milliárd forintos szerződés időtartama.

A koronavírus elleni vakcinákból vélhetően nem a Pfizer magyarországi leánycége fog gyarapodni egyelőre, hiszen az Európai Unió állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal a védőoltás 15,5 eurós, mintegy 5500 forintos darabonkénti áráról. A vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, az oltóanyagból sem magánellátókhoz, sem pedig gyógyszertári forgalomba nem kerül, azt kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet majd megkapni.

A telex.hu arról írt a CNN cikke alapján, hogy Pfizernek 2020-ban várhatóan 975 millió dolláros bevétele lesz a vakcinából, ami az elemzők szerint jövőre 19 milliárd dollárra nőhet. Karikó Katalin, a Pfizer vakcinájának kidolgozásában fontos szerepet betöltő magyar kutató ugyanakkor a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a vakcinafejlesztés egyébként összességében nem számít jövedelmező műfajnak, mert a saját tőkéjükből kockáztattak több milliárd dollárt a vakcinafejlesztés során.

Az NNK persze más cégektől is folyamatosan vásárolja az oltóanyagokat. Például a HPV védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a Phoenix Pharma Zrt.-től vette meg 1,3 milliárd forintért a 2018-2020 időszakra. Ez pedig egy német hátterű cég, hiszen a Phoenix Hungaria Holding Zrt. anyacége a németországi Mannheimben bejegyzett Phoenix International Beteiligungs GmbH. A Phoenix Pharma sem panaszkodhat: 2019-ben 324,5 milliárd forintos forgalom mellett 5,7 milliárd forint profit jött össze.

A Richter Gedeon Nyrt. eredményeiről pedig ebben a cikkben számoltunk be: rekordévet zártak 2019-ben, amit elsősorban a Vraylar készítmény által biztosított jelentős árbevétel növekedésnek, valamint a kedvező devizaárfolyam környezetnek köszönhetnek. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Ugyanakkor érdekesség, hogy a magyarországi tevékenységükből származó árbevétel alacsonyabb volt, mint amit az amerikai világcég elért. A Richter ugyanis a belföldi piacon 39,8 milliárd forintot realizált, szemben az óriáscég magyar leányvállalatának 44,6 milliárdos árbevételével. Más kérdés, hogy a társaságok világszerte elért eredményei között ennél sokkal nagyobb különbség van, hiszen a Pfizer által elért 52 milliárd dolláros árbevétele nagyjából 30-szor nagyobb, mint a Richter Gedeoné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.