<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.
 

Egyúttal bejelentette, hogy elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást. Putyin emellett egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására.

Ennek keretében egyebek mellett:

  • külön támogatásokat dolgoznak ki a koronavírus által érintett szektorokban dolgozóknak és a betegnek
  • könnyítik az adóterheket a kis- és középvállalkozásoknál
  • felfüggesztik a hiteltörlesztéseket a nem fizető adósoknál

mindezeket az intézkedéseket a tervek szerint pedig abból finanszíroznák, hogy a külföldi cégek által az országból kivitt profit, valamint a részvényekből származó bevételek adóterhét növelnék.

Vlagyimir Putyin a vírussal kapcsolatban felszólította az oroszokat arra, hogy vigyázzanak egymásra és az idősekre, hallgassanak a szakemberekre, és semmiképpen se gondolkodjanak úgy, hogy „engem biztosan nem érhet el a koronavírus” – írja a RT.com.

Rontotta a Moody’s a várakozásait

A Moody's 1,5 százalékról 0,5 százalékra rontotta Oroszország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését.

A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint az alacsony olajár visszaveti az exportbevételt, ami gyengíti a költségvetés helyzetét. A jelentés összeállítói most úgy látják, hogy a Brent olajfajta átlagára 30 százalékkal lesz alacsonyabb idén az eddig vártnál. Ez komoly bevételkiesést okoz az orosz költségvetésnek, ami várhatóan hiányba fordul az idén a februárban becsült GDP-arányosan 1,5 százalékos többlettel szemben.

A Moody's szerint, tekintettel a jövő évi választásokra és az alkotmány módosításával kapcsolatban idén tartandó országos szavazásra, az állam minden tőle telhetőt megtesz a gazdaság növekedésének fenntartása érdekében, felhasználna még a népjóléti alapban felgyülemlett forrásokat is.

A népjóléti alap célja a költségvetés kiegyensúlyozása azáltal, hogy a hordónkénti 40 dollár feletti olajbevételeket ide irányítják át. Március elején a népjóléti alap számláján 124 milliárd dollár volt, az orosz jegybank pedig 563 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezett. Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult a 2018. évi 2,5 százalékról.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.