2020. március 25. 16:06
mfor.hu

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.
 

Egyúttal bejelentette, hogy elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást. Putyin emellett egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására.

Ennek keretében egyebek mellett:

  • külön támogatásokat dolgoznak ki a koronavírus által érintett szektorokban dolgozóknak és a betegnek
  • könnyítik az adóterheket a kis- és középvállalkozásoknál
  • felfüggesztik a hiteltörlesztéseket a nem fizető adósoknál

mindezeket az intézkedéseket a tervek szerint pedig abból finanszíroznák, hogy a külföldi cégek által az országból kivitt profit, valamint a részvényekből származó bevételek adóterhét növelnék.

Vlagyimir Putyin a vírussal kapcsolatban felszólította az oroszokat arra, hogy vigyázzanak egymásra és az idősekre, hallgassanak a szakemberekre, és semmiképpen se gondolkodjanak úgy, hogy „engem biztosan nem érhet el a koronavírus” – írja a RT.com.

Rontotta a Moody’s a várakozásait

A Moody's 1,5 százalékról 0,5 százalékra rontotta Oroszország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését.

A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint az alacsony olajár visszaveti az exportbevételt, ami gyengíti a költségvetés helyzetét. A jelentés összeállítói most úgy látják, hogy a Brent olajfajta átlagára 30 százalékkal lesz alacsonyabb idén az eddig vártnál. Ez komoly bevételkiesést okoz az orosz költségvetésnek, ami várhatóan hiányba fordul az idén a februárban becsült GDP-arányosan 1,5 százalékos többlettel szemben.

A Moody's szerint, tekintettel a jövő évi választásokra és az alkotmány módosításával kapcsolatban idén tartandó országos szavazásra, az állam minden tőle telhetőt megtesz a gazdaság növekedésének fenntartása érdekében, felhasználna még a népjóléti alapban felgyülemlett forrásokat is.

A népjóléti alap célja a költségvetés kiegyensúlyozása azáltal, hogy a hordónkénti 40 dollár feletti olajbevételeket ide irányítják át. Március elején a népjóléti alap számláján 124 milliárd dollár volt, az orosz jegybank pedig 563 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezett. Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult a 2018. évi 2,5 százalékról.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.