3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ más országaihoz képest hazánkban jelenleg igen alacsony a delta-variáns jelenléte. A Koronavírus Sajtóközpont információja szerint eddig mindössze 5 esetben detektálták az Indiából származó mutánst, amely újabb hullámokat indított el a világ különböző részein. 

"Magyarországon eddig öt esetben mutatták ki az indiai mutánst" - válaszolta érdeklődésünkre a Koronavírus Sajtóközpont.

Május 28-án Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hazánkban is megjelent az akkor még indiainak nevezett, ma már delta-variánsnak hívott koronavírus mutáció. Azóta eltelt közel egy hónap, és a hivatalos válasz szerint alig nőtt a delta-variánssal fertőzöttek száma, tehát a mai járványügyi adatokat vizsgálva, amikor a legfrissebb jelentés szerint 91 új fertőzöttet detektáltak, az arány egyelőre igen kedvező. 

Eddig mindössze öt delta-mutánssal fertőzött beteget regisztráltak Magyarországon. Fotó: Depositphotos
Eddig mindössze öt delta-mutánssal fertőzött beteget regisztráltak Magyarországon. Fotó: Depositphotos

Persze hirtelen fordulhat a kocka, hiszen mint ismeretes, a Portugál Labdarúgó-szövetség június 13-án délelőtt tette közzé, hogy Joao Cancelo, a portugál válogatott védője pozitív koronavírustesztet produkált, így nem játszhat az Európa-bajnokságon, ezért a játékost Budapesten izolálták csapattársaitól. Portugália június 15-én a magyar válogatott ellen lépett pályára a Puskás Arénában. Portugáliában nemrégiben ismét szigorító intézkedéseket vezettek be a delta-variáns berobbanása miatt.

Azóta az is kiderült, hogy igazoltan koronavírus francia család vett részt a június 19-i francia-magyar EB mérkőzésen a Puskás Arénában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megerősítette a Telex-nek, hogy egy francia származású család három tagja betegedett meg, akik vasárnap felkerestek egy egészségügyi szolgáltatót. Gyorstesztjük pozitív eredményt mutatott, így Covid-osztályra kerültek, ahol PCR-teszttel megerősítették a fertőzöttségüket. Emiatt a család mellett ülő magyar szurkolók kiskorú gyermekét, aki még nem kapott oltást, karanténba kellett helyezni.

Ugyanakkor Münchenben, épp abban a városban, ahol ma a magyar futballválogatott a németek ellen játszik, s igen sok szurkoló utazott ki emiatt, a koronavírusos betegek 25 százaléka delta-variánssal fertőzött, ami egyáltalán nem jó hír.

A Robert Koch Intézet szerint Németországban jelenleg az esetek 6,2 százalékában azonosították a delta változatot, ezért kiemelkedően rossz arány a müncheni fertőzöttség.Karl Lauterbach német parlamenti képviselő, epidemológus pedig arra hívta fel a figyelmet egy Twitter-üzenetben, hogy a delta variánssal kórházba kerülő német betegek harmada már legalább egy oltáson átesett, és a június elején elhunyt 42 fő közel fele szintén legalább egyszer oltott volt. Egy szó, mint száz: az eddigi hihetetlenül alacsony magyar delta-fertőzöttség elmozdulása sajnos bármikor megtörténhet.

A jelenleg zajló futball Európa Bajnokságot sok szakember minősíti járványügyi szempontból kockázatosnak. Ezért 11 rendező városból csak egyben, Budapesten mertek telt házas mérkőzéseket rendezni, a többi stadion általában csak 50 százalékos kapacitással működik, de valahová még ennyi nézőt sem engednek be. Viszont eldőlt, hogy mégis Londonban lesz a EB-döntő, ahol a britek arra is hajlandóak, hogy a 88 ezres stadionba 60 ezres tömeg beengedésével rendezzék meg a mindent eldöntő végső mérkőzést. 

Azt viszont nem gondolnánk, hogy a német járványhelyzet miatt, de sajtóértesülések szerint Orbán Viktor mégsem utazik ki a ma esti német-magyar EB-meccsre.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!