<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

A mai tájékoztatón megtudtuk, hogy két magyar embernél diagnosztizálták ezen a héten az indiai vírust, s hogy a szennyvízadatok kifejezetten jó tendenciát mutatnak a következő hetekre.

A tájékoztatót György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője kezdte, aki annak kapcsán, hogy túl vagyunk az 5 millió beoltotton, végigszaladt az oltási munkamenet sarokkövein:

 • december. 26.: megérkeztek az első vakcinák, megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása, majd a szociális otthonokban élő időseké és az ott dolgozóké
 • február. 4.: létrejött az országos, majd a megyei oltási munkacsoportok
 • március. 8.: 1 millió beoltott
 • március. 31.: 2 millió beoltott
 • április. 13.: 3 millió beoltott
 • ápr. 30.: 4 millió beoltott
 • május. 22.: átléptük a nyitáshoz szükséges 5 millió átoltottat.

György István államtitkár az oltások idővonalát ismertette. Fotó: koronavirus.gov.huGyörgy István államtitkár az oltások idővonalát ismertette. Fotó: koronavirus.gov.hu

„Mindez azt mutatja, hogy a magyar oltási stratégia világviszonylatban is sikeres, és a magas átoltottságnak köszönhetően előbb megkezdhettük a nyitást” – hangsúlyozta az államtitkár.

Európa második legátoltottabb országa vagyunk még mindig, 5 084 642 fő van beoltva legalább egy adaggal, és a teljes felnőtt lakosság 52 százaléka kapott már legalább egy vakcinát.  Ugyanakkor jelenleg félmillió regisztrált nem vette még fel az oltást.

Jelenleg háromféle vakcinából van nagyobb, elérhető mennyiség, Pfizer, Sinopharm és Szputnyik, kevesebb Moderna és Janssen. Az AstraZeneca elfogyott, ezért a meglévőket a második körös oltásokra tartalékolják. Most már nem csak időpontot, hanem vakcinát is lehet választani akár a háziorvosi találkozókon.

Az oltóbuszok továbbra is járják az országot, 108 településen oltottak már.

Külföldiek is tudnak regisztrálni oltásra, hamarosan indul az oltásuk, amiről hamarosan részleteket közölnek.

Kiss Róbert alezredes a rendezvényeken való részvétellel kapcsolatban elmondta, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni zenés-táncos rendezvényeket és a vendéglátóipari helyiségek belső tereit. A rendezvény szervezői és a tulajdonosok felelősek, hogy igazolvánnyal, vagy fertőzésen igazoltan átesettek vegyenek ezeken csak részt.

A gyülekezéssel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy spontán gyűlésre még mindig nincs mód, de ha 500 főnél kevesebben vannak jelen, nem védett személyek is részt vehetnek, 500 főnél nagyobb gyűlésen viszont csak a védettséggel rendelkezők.

A maszkviselet tömegközlekedési eszközökön, bevásárló helyeken, ügyfélszolgálatokon továbbra is kötelező.

„Lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, a járványügyi adatok javuló tendenciát mutatnak. Kórházban jelenleg 999 beteget ápolnak, 121 fő lélegeztetőgépen, 448 új fertőzöttet detektáltak, 28 ember meghalt a vírustól” – kezdte beszámolóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos statisztikai adatokat is megosztott:

 • múlt héthez képest ezen a héten 39 százalékos csökkenést mutatnak a fertőzöttségi adatok országos szinten
 • a fertőzöttek átlagéletkora 42 év, közülük 46 százalék férfi
 • a fertőzöttek 14 százalékát Budapesten azonosították, de Nógrád, Somogy és Csongrád-Csanád megyében alig 2 százalék volt. Vas megyében viszont 9 százalékos növekedést mutatnak a számok
 • a diagnosztizált betegek 5 százalékában nem lehet találni semmilyen alap- vagy társbetegséget.

„Az elmúlt napokban két főt azonosítottak, akik indiai mutánssal fertőzöttek, és nem jártak külföldön. Egyikük meggyógyult, enyhe tünetei voltak, a másik személy kórházban van, de nem lélegeztetett beteg. Ezért jó, hogy a vakcinák az indiai mutáns ellen is védenek” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Hozzátette, hogy most már az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Magyarországon hatféle vakcina elérhető, ezért továbbra is fontos az oltás fontosságának hangsúlyozása főleg azoknak, akik még nem regisztráltak.

A végére is hagyott egy jó hírt: a szennyvízmutatók 21. heti adataiban jelentősen csökkenő tendenciák mutatkoznak.

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.