TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben a kormány mindenkit arra biztat, hogy belföldön nyaraljon, ezzel is megakadályozva azt, hogy bárki behurcolja a koronavírust hazánkba, a sport területén nincsenek hasonló megkötések és kérések. Több sportágban is rengeteg olyan játékost foglalkoztatnak, akik sárga vagy piros jelzésű országból érkeztek. Mi lesz a brazil, a szerb, az orosz vagy a bosnyák játékosokkal/kiszemeltekkel és csapataikkal? Odalesznek a bajnoki esélyek? Utánajártunk, hogyan hidalják át ezt a problémát a sportági szakszövetségek és a hazai klubok.

Vészesen közeledik a sportbajnokságok következő szezonjának a kezdete, miközben a koronavírus-járvány nem csitul a világban. A magyar kormány júliusban vezette be az országok zöld, sárga vagy vörös színkódos megkülönböztetését annak megfelelően, hogy mennyire magas a megfertőződés esélye az adott állam meglátogatása esetén, vagyis mekkora valószínűséggel fogják Magyarországra behurcolni a koronavírust a külföldről érkezők.

Ez a nemzetközi tornákon való részvétel mellett a hazai bajnokságokban is gondot okozhatna, hiszen idegenlégiósok a legnépszerűbb sportágaink mindegyikében játszanak - az első osztályban legalábbis mindenképp - és többen közülük már sárga, vagyis kockázatosabb besorolású országokból érkeznek, de jönnek sportolók hozzánk vörös, tehát kiemelkedően kockázatos koronavírus-helyzetű országokból is.

Zöld országokból kontroll nélküli a belépés, amelyik légiós onnan jön, azzal nincs külön tennivaló. Alap esetben sárga jelzésű ország nem magyar állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vagyis belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik, és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. Ha ilyenje nincs, akkor a sárga jelzésű országból érkező külföldi állampolgár az első, negatív koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból. Vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nem magyar állampolgároknak nincs lehetőség.

Villanhatna a piros lap...

Mindez alap esetben azért lenne gond, mert a legnépszerűbb hazai sportágakban a legmagasabb szinten, az első osztályban játszanak olyan idegenlégiósok, akik piros országból jönnek, tehát beutazásuk tilos.

A kézilabda NB I-ben például a teljesség igénye nélkül: a Telekom Veszprém férfi csapatának beállója, Rogerio Moraes brazil, vagyis vörös színkódú országból érkezik, a jobblövő Omar Yahia egyiptomiként szintén ebben a csónakban evez. Dejan Manaskov balszélső Észak-Macedónia szülötte, mely szintén vörös, ahogy Montenegró is, ahonnan Vuko Borozan ballövő jön. A Győri ETO KC női csapatában is van brazil, tehát vörös kategóriás játékos.

Sárga besorolású országok játékosai is erősítik a csapatok kereteit, bár az ő beutazásuk nem lenne élből tiltott. Szerbia, Svédország, Dánia és Norvégia is küld játékosokat Veszprémbe. A nagy rivális MOL-Pick Szeged is számos sárga kategóriájú országból érkező légióst foglalkoztat.

Ami a jégkorong-bajnokságokat illeti, az Erste Liga légiósainak java része jellemzően olyan északi országból érkezik, ahol nemzeti sport a hoki: Kanadából és a skandináv országokból jönnek, melyek sárga kategóriájúak. Ugyanez igaz a női OB I-re. A férfi első osztály helyzetét ráadásul az is bonyolítja valamelyest, hogy a bajnokság három csapata - a Brassó, a Csíkszereda és a Gyergyó - Romániából, egy sárga besorolású országból jár át hozzánk játszani.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A magyar labdarúgás első osztálya pedig sejtésünk szerint külön részletezés nélkül is ismert az olvasók számára. Még akkor is, ha nem rajonganak a fociért, az elmúlt években többször belefuthattak olyan szalagcímekbe, melyek a pályára lépő idegenlégiósokról szóltak. Vagy épp arról, hogy hány magyar tudott mennyire kevés időre pályára lépni egy-egy fordulóban. Nagyon rövid lenne az a lista, melyen a zömében magyar játékosokra építő csapatokat sorolhatnánk fel: közülük az élen a Paks állna. A klub évek óta hazai játékosokra építve igyekszik megalapozni a stratégiáját. Velük szemben említhetnénk a Fradit, a Kisvárdát, az Újpestet, ahol szinte alig találni ma már magyar nevű játékost.

... de inkább zsebben marad

A vörös országból induló légiósok beutazásának gordiuszi csomóját a kormány egy különleges engedély bevezetésével vágta át, mely a kiérdemlőjét mentesíti a fentebb tárgyalt, eleve elrendelt tiltás alól. A különleges engedély a rendőrség oldalán igényelhető, a felmentést a "különös méltánylást érdemlő esetekben" lehet kérni - a légiósként folytatott sporttevékenység a kormány elgondolása szerint tehát ilyen.

Egyébként a felmentést a rendelet betűje szerint akkor adják meg, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépése célja:

  • a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
  • olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
  • az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybe vétele,
  • a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja,
  • a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy
  • ezeken kívüli további méltányolható ok.

A belépés feltétele viszont az engedély megléte esetén is a bizonyítottan elvégzett COVID-19 szűrés: ha a teszt pozitív eredményt hozott, a belépést megtagadják, ha negatív, a külföldi személy beléphet az országba, de alap esetben akkor is 14 nap házi karanténba kell vonulnia.

Az egyik fővárosi jégkorong-klubnál dolgozó forrásunk arról számolt be, hogy az érintett idegenlégiósaik engedélyét "egy nem túl bonyolult adatlappal és dokumentumok feltöltésével nagyon gyorsan meg is kaptuk." A dokumentumot fél órán belül kiállították nekik.

A beutazó, piros országos idegenlégiósoknak maguknak kell hozniuk a két, a beutazás napjához képest öt napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztről a papírt, saját költségen. Ha mégis megbetegednének, akkor a klub által nekik bérelt lakásban kell letölteniük a házi karantént.

A Dunaújvárosi Acélbikák csapatának tulajdonos-vezetője, Azari Zsolt a kényes helyzet kezelését firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy ő "szembe fordult" a koronavírus-okozta problémával. Ez alatt azt érti, hogy a csapatépítés közben nem azt figyelte, hogy melyik játékos melyik országból jön. A járványügyi helyzet inkább a költségvetés készítésekor befolyásolta, konzervatívan tervezett, kevesebb bevétellel és ezáltal kevesebb kiadással számolta ki a 2020. július 01-től kezdődő költségvetési időszakot. Így az idény kockázatosabb lesz, de Azari szerint a helyzet miatt ésszerű volt a döntése. A járványügyi helyzetet nyomon követi, de egyelőre nem látja indokoltnak, hogy bármelyik játékosának felmentést adjon a felkészülés alól.

Megkeresésünkre még a MAC Budapest női csapata válaszolt. A gárda general managere, Marton Tibor azt közölte lapunkkal, hogy a kanadai állampolgárságú játékosok esetleges hiánya nem jelent gondot a működésük szempontjából. A légiósok száma 4 fő, bő kerettel dolgoznak, és az utánpótlásukból is tudnak meríteni, ha szükséges.

Marasztal az anyaföld

Nem csak a beutazás, az anyaországból való kiutazás is lehet problémás. Az orosz idegenlégiósok jelen állás szerint ugyanis nem tudják elhagyni Oroszországot, hogy Magyarországra utazzanak, mert a nemzetközi repülőközlekedés Vlagyimir Putyin döntése értelmében erősen korlátozott. Jelen állás szerint egyelőre három ország (Nagy-Britannia: London; Törökország: Isztambul, Ankara, illetve – augusztus 10-től – Antalya, Bodrum, Dalaman; valamint Tanzánia) lesz elérhető az orosz repülőterekről, az országok listája azonban a későbbiekben várhatóan bővülni fog. Mindenesetre az orosz légiósok helyzete egyelőre lóg a levegőben.

Ahol nincs ilyen kiutazási korlátozás, ott pedig arra kell számítania a kluboknak, hogy sokkal többe fog kerülni a légiósok beutaztatása, forrásunk szerint a világjárvány hatásai következtében a repülőjegyek ára most a tavalyiak duplája.

Fölösleges körök?

A  Magyar Jégkorong Szövetségnél arra hívták fel a figyelmet, hogy a 341/2020. kormányrendelet 12. pontjának értelmében – amely a nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza –  a sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről a nemzetközi sportesemény résztvevője Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ehhez a sportrendezvény hivatalos szervezője által névre szólóan kiadott meghívólevéllel és negatív koronavírusteszttel kell rendelkeznie.

Itt nem esik szó kérelemről, amit a rendőrséghez kellene benyújtani, és a szövetség sem jelezte, hogy ez része lenne a protokollnak. Ám mivel ugyanarról a rendeletről van szó, feltételezhetjük, hogy ugyanarra az eljárása gondolt a klub és a szövetség is.  A különleges méltánylású esetekhez való folyamodvány továbbra is elérhető a rendőrség oldalán, a csapatok pedig élnek vele.

Az MJSz lapunkkal közölte, hogy a Versenyiroda az Erste Ligában részt vevő valamennyi csapat játékosának és stábtagjának előkészíti a névre szóló meghívólevelet, amelyek birtokában elméletileg zavartalanul tudnak közlekedni. A szövetség jelenleg úgy gondolja, az Erste Liga-szezont el tudja indítani a tervezett szeptemberi időszakban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az MJSz azt is közölte lapunkkal, hogy amennyiben ismét beengedik a közönséget a meccsekre, akkor a maszk (és gumikesztyű) viselésének kötelezővé tételével, fertőtlenítők kihelyezésével, nézőtéri távolságtartással, a büfék forgalmának korlátozásával, a büfések kitelepülésének előírásával, hogy minél inkább eloszoljon a tömeg, a mellékhelyiségek mérkőzés közbeni takarításával, fertőtlenítésével tehetik majd vírusbiztosabbá a mérkőzéseket. Mint írják, az óvintézkedések kidolgozása folyamatban van az OSEI iránymutatásai és a más sportágaktól szerzett gyakorlati példák alapján. Emellett igyekeznek feltérképezni és monitorozni a többi európai jégkorongbajnokságban hozott biztonsági óvintézkedéseket is, hogy minden szempontból naprakészek legyenek.

Elébe mentek a problémának

A Magyar Kézilabda Szövetség szerint a Magyarországon szereplő külföldi játékosok szinte kivétel nélkül a felnőtt NB I-ben szerepelnek, és a csapatok már az országok piros-sárga-zöld kategóriára osztása előtt megkezdték a felkészülést a 2020/2021-es szezonra, külföldi játékosaikkal együtt, így a beutazási korlátozások nem érintik a csapatokat, nem befolyásolják a bajnokság kezdetét.

Emellett a szövetség július 14-én ajánlást adott ki a kluboknak a külföldi csapatok elleni mérkőzésekről. Ebben az áll, hogy a klubok lehetőleg ne utazzanak külföldre edzőmérkőzésre, felkészülési tornára és ne kössenek le magyarországi mérkőzéseket külföldi csapatok ellen, még azon országok csapataival sem, amelyek a kormányrendelet szerint zöld színű besorolást kaptak. Ha ez kikerülhetetlen, akkor a vörös- és sárga országokból érkező csapatokat a határon ellenőrzik, és ha kell, karanténba küldik. Zöld országból érkező csapatoknál a csapatok játékosai és hivatalos kísérői esetében lehetőség szerint készüljön a beutazást megelőzően legfeljebb 5 nappal korábban PCR-teszt, amelyet a meghívó fél (sportszervezet vagy a felkészülési torna/mérkőzés szervezője) kér a beutazó csapattól. Negatív teszt eredmény felmutatása esetén lehet csak részt venni a mérkőzéseken.

Arra is felszólítanak, hogy ha egy magyar csapatban előfordul pozitív eset, a csapat a pozitivitás kimutatásától kezdve két hétig ne játsszon mérkőzést.

A sportágon belül a megkeresésünkre egyedül a MOL-Pick Szeged kézilabda-klub reagált. Ők azt közölték, hogy a pandémia miatt a teljes felkészülési programjukat újra kellett tervezni. Mint H. Nagy Máté marketingkommunikációs igazgató írta, bár jogilag lenne lehetőségük a külföldi edzőtáborra, nem szeretnének kockáztatni, ezért az edzőtáborukat Szlovénia helyett Szombathelyen tartják meg. 

Edzőtábor Szombathelyen (Fotó: pickhandball.hu) Edzőtábor Szombathelyen (Fotó: pickhandball.hu)

A játékosaikkal folyamatosan kapcsolatban voltak a szabadságuk alatt is, figyelve a helyzetet pedig arra kérték őket, hogy haladéktalanul szakítsák meg külföldi tartózkodásukat, és térjenek vissza Szegedre - ez azonban még a színkódozás bevezetése előtt történt, szóval legalább náluk ez nem okozott plusz problémát.

Fociban nincs ajánlás

A Magyar Labdarúgó Szövetség és az általunk megkérdezett klubok is inkább szűkszavúan válaszoltak megkeresésünkre. Az azonban egyértelműen kirajzolódik a válaszokból, hogy a klubok hatáskörében van, hogy kezelik a sárga és piros országokból érkező játékosokat. A cselekvési terv pedig gyakorlatilag az országos előírásokon alapul.

Az MLSZ-től szerettük volna megtudni, hogy az országbesorolások milyen mértékben befolyásolják a felkészüléseket, a bajnoki nyitányt, van-e olyan szövetségi ajánlás, melyet a jelenlegi helyzetre való tekintettel állítottak össze. Válaszukban csak az eddigi előírásokat sorolták fel:

"Korábban az Országgyűlés döntéseivel összhangban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat, biztonsági intézkedéseket. Jelenleg tehát az MLSZ részéről nincs érvényben speciális szabály, a szövetség a kormány és a hatóságok hatályos előírásait, szabályait követi, és ezek betartását kiemelten fontosnak tartja. Emellett az  MLSZ felhívja a figyelmet a higiéniás és egészségügyi előírások, ajánlások alkalmazásának fontosságára, valamint a sportpályákon a megfelelő viselkedés betartására, hiszen a járvány terjedésének megakadályozása a továbbiakban is közös felelősségünk."

Ezt a választ csak úgy lehet értelmezni, hogy a szövetség nem készült erre a speciális helyzetre, a sárga és piros országokból érkező játékosok körüli feladatok kezelését a klubok egyedi cselekvési tervére bízza.

Bár több klubot is megkérdeztünk, a megadott határidőig csupán két válasz érkezett szerkesztőségünkhöz. A Diósgyőr FC arról tájékoztatta lapunkat, hogy az országbesorolások alapvetően nem befolyásolják sem a felkészülést, sem pedig a bajnoki rajtot. A július 15-i határzár önhibáján kívül egyetlen játékosukat érintette.

Fotó: MTI Fotó: MTI

"A klub ukrán légiósa, Serhii Shestakov önhibáján kívül több mint 10 órát várakozott az ukrán-magyar határon, csak éjfél után (szerk.: a határzár életbelépése után) tudta átlépni azt, ezért a hatályban lévő rendelkezéseknek megfelelően két egymást követő negatív PCR teszt elkészültéig karanténba kellett vonulnia. Hétfőn Serhii Shestakov második PCR tesztje is negatív lett, így kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Osztálya a járványügyi megfigyelést megszüntette, azaz immáron ő is elkezdhette a felkészülést a csapattal. Az intézkedések a fenti esetet leszámítva semmilyen formában nem befolyásolták a csapat felkészülését, hiszen a labdarúgók már teljes létszámban Miskolcon készülnek a bajnoki rajtra."

Hasonló problémamentességről számolt be az Újpest FC is. A járványügyi országbesorolások annyiban mindenképp hatottak a csapat mindennapjaira, hogy emiatt úgy döntött a vezetőség, hogy nem mennek külföldi edzőtáborba. Ami pedig a felkészülést illeti, előtte minden játékosukat tesztelték, így zökkenőmentesen telik a bajnoki rajt előtti időszak.

"A protokollunk minden esetben, legyen szó bármilyen országból érkező játékosról, hogy át kell esnie 2 COVID PCR teszten (melynek negatívnak kell lennie) ahhoz, hogy a csapattal edzhessen, vagy próbajátékozzon" - tájékoztatta lapunkat a klub.

Összességében tehát a labdarúgásban kevésbé veszik figyelembe, ki honnan érkezett. Az országbesorolástól függetlenül két negatív teszthez kötik a csapathoz való csatlakozást. Az országbesorolások a közeledő bajnoki szezonrajtokat körképünk alapján nem fogja megnehezíteni, sem befolyásolni a csapatok helyzetét, ha esetleg olyan játékosuk van, aki piros besorolású országból érkezik. Láthatóan több megoldási lehetőséggel élnek az érintettek: névre szóló meghívólevéllel, speciális különengedéllyel vagy egész egyszerűen teszteléssel biztosítják az érintett játékosok részvételét a mérkőzéseken.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.