3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Ez derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

"Magyarország külpolitikai és kulturális diplomáciai érdekeinek érvényesülése érdekében" a kormány egyetért az olasz fővárosban található Collegium Hungaricum Róma elhelyezését biztosító ingatlan teljes körű felújítására irányuló beruházással, annak előkészítésével, és jóváhagyja a beruházás koncepcióját - olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A Római Magyar Akadémia. Fotó: wikipédiaA Római Magyar Akadémia. Fotó: wikipédia

A beruházás előkészítőjének kormányzati felelőseként az Orbán-kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert jelölte ki, az általa irányított tárca feladata lesz a beruházás megvalósítása is. 

Az előkészítő munkálatokat legkésőbb 2023. március 1-jéig kell befejezni, amelyekhez a kormány a következő összegeket biztosítja a központi költségvetésből:

  • 2021-ben 234 millió 782 ezer 650 forintot a Gazdaságvédelmi Alapból,
  • 2022-ben 623 millió 434 ezer 890 forintot,
  • 2023-ban 98 millió 913 ezer 60 forintot.

A felújításra feltételes közbeszerzési eljárást írnak ki. Ennek eredménye alapján kell Szijjártó Péternek előterjesztést készítenie a kormány részére a beruházás megvalósításáról, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összeg és a kifizetések ütemezésének bemutatásával, valamint a létrejövő vagyonelemek tulajdoni, vagyonkezelői és üzemeltetői jogviszonyairól - derül ki a kormányrendeletből.

A Collegium Hungaricum Róma - vagy ahogy inkább szokás használni a nevét: Római Magyar Akadémia - a wikipédia szerint a Balassi Intézet tudományos-kulturális intézete. Collegium Hungaricum Európa több városában található, Róma mellett Bécsben, Berlinben, Párizsban, Münchenben és a belgiumi Leuvenben. Ezek célja segíteni a külföldön tanuló diákokat és megismertetni a magyar kultúrát az adott országban.

A Római Magyar Akadémia jogelődjének az 1895-ben alapított Római Magyar Történeti Intézet tekinthető, amely 1913-ig működött. Tíz évvel később, 1923-ban alapították újjá, e második tevékenységi periódusa 1948-ig tartott. Ezt egy újabb, az előbbinél hosszabb interregnum követte. 1965-ben lépett életbe a Magyar Népköztársaság és az Olasz Köztársaság közti kulturális egyezmény, amely egyes rendelkezései a Római Magyar Akadémiát is érintették, annak értelmében a Római Magyar Akadémia fenntartását és működését is támogatnia kel a feleknek. Ez érinti a tudomány, a művészetek és az irodalom területét is. A tudományos és kulturális kapcsolatok ápolásának érdekében az intézet által szervezett tanulmányutakat, kiállításokat és programokat is felkarol a két ország. Az intézmény fennmaradásához nagy mértékben hozzájárulhatott az is, hogy az egyezményben foglaltak szerint a két ország elősegíti a könyvek, kiállítások, tudományos anyagok cseréjét is, támogatva ezzel a két ország között utazó tudósokat is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.