<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament 62 képviselője levélben kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy szervezzen teljes körű megfigyelést az áprilisi magyarországi választásokra.

19 ország képviselői írták alá a levelet, akik az EP öt különböző frakciójában foglalnak helyet, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian amiatt aggódnak, hogy a parlamenti választás nem fog megfelelni a legmagasabb szintű demokratikus elvárásoknak - írja a Politico.eu, amely szerint a szokatlan lépés a magyarországi demokratikus visszaesés és intézményeinek legitimitása miatti aggodalmak elmélyülését tükrözi.

Nem bíznak a tiszta választásokban. Fotó: DepositphotosNem bíznak a tiszta választásokban. Fotó: Depositphotos

Korábban húsz magyar civil szervezet is hasonló kérést intézett az EBESZ-hez. A hírportál megjegyzi, hogy az EBESZ különféle módokon szokta felügyelni a választásokat az egyes országokban. Oda, ahol nem várhatók komolyabb problémák, csak korlátozott számú megfigyelőket küldenek, másutt azonban a kampánytól kezdve a szavazatok megszámolásáig mindent figyelemmel követnek.

„5 politikai csoportból és 19 különböző országból származunk. De mindannyian osztunk abban az aggodalomban, hogy az április 3-i választásokat esetleg nem a legmagasabb demokratikus normák szerint rendezik meg” – írták a képviselők a Politico által nyilvánosságra hozott levelükben.

A képviselők levelükben rámutattak a 2018-as magyarországi választások tapasztalataira, amikor egy korlátozott EBESZ-misszió arra a következtetésre jutott, hogy „a megfélemlítő kampányretorika korlátozza az érdemi viták terét, és csökkenti a választók megalapozott döntéshozatali képességét”. Azt is megállapította, hogy a kormányzati tájékoztató kampányok „jelentősen veszélyeztették” a versenyzők azon képességét, hogy tisztességesen versenyezzenek.

Most pedig a parlamenti képviselők szerint még több aggodalomra ad okot a magyarországi helyzet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.