<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kompenzációra számíthatnak a helyhatóságok.

Az önkormányzatok idén is számíthatnak kompenzációra az iparűzésiadó-bevételeik kiesése miatt, a kormány emellett fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheiket, továbbá támogatja az energiahatékonysági beruházásaikat az energiaár-robbanás ellensúlyozására - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek.

Itt a választás, eljött az ereszd meg ideje (fotó: MTI)Itt a választás, eljött az ereszd meg ideje (fotó: MTI)

A kormánypárti politikus erről azt követően nyilatkozott, hogy a témában több megyei jogú város polgármesterével együtt tárgyalt Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával.

Szita Károly közölte, a települések a tavalyival azonos rendszer szerint kapnak kompenzációt elmaradt iparűzésiadó-bevételeikkel összefüggésben, vagyis a 25 ezer lakosúnál kisebb települések a kieső összeg 100 százalékát kapják meg, a 25 ezer lakosúnál nagyobbakat az adóerő-képességük függvényében kompenzálják. "A pénz júniusban és októberben érkezik az önkormányzatok számlájára" - tette hozzá.

Az MJVSZ elnöke szólt arról is, hogy az önkormányzatoknak nem keletkezik pluszterhe a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből, annak fedezetét megkapják a kormánytól, amely teljes egészében biztosítja a kulturális szférát, azaz a könyvtárakat, múzeumokat, színházakat érintő béremelést is.

"Ez azért fontos, mert 2010 előtt nem így volt, akkor, ha nagy ritkán bért emeltek, csak az emelésig jutottak, s rábízták az önkormányzatokra, gazdálkodják ki, ahogy tudják" - jegyezte meg a politikus.

Szita Károly a kormány és az önkormányzatok számára egyaránt súlyos gondnak nevezte az energiaár-emelkedés hatását. Hangsúlyozta: a városvezetők és az államtitkár egyetértett abban, hogy az állam és az önkormányzatok közös érdeke a csökkentett lakossági energiaárak megőrzése.

Ettől még vannak áremelkedések, a "rezsicsökkentett ár" feletti árat is ki kell fizetni valakinek, de azok a települések, amelyek ezt nem tudják megoldani, egyedi kérelemmel fordulhatnak a kormányhoz - fogalmazott. Szavai szerint az energiaár-robbanás felhívta a figyelmet arra, hogy közösen kell tenni az energiafüggőség csökkentéséért, ennek érdekében az önkormányzatoknak célszerű minél több energiahatékonysági beruházásba kezdeni, minél nagyobb arányban használni a megújuló energiákat. "Az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket a kormány segítségével tudjuk megvalósítani" - fűzte hozzá.

Szita Károly példaként hozta fel, hogy Kaposváron a távhőt jelenleg gáz felhasználásával állítják elő, de a városban biomassza-erőmű épül, hogy a távhőszolgáltatás díja továbbra is kedvező legyen.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.