<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hány ember van beoltva a településén? Hány ember regisztrált? - ezt kérdeztük számos polgármestertől a Balatontól Budapest belvárosáig. Konkrét számot senki nem tud, de település és település között nagy különbségek lehetnek. A fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számát lehet tudni budapesti-vidéki megosztásban, az oltottakét nem.

Már 3,3 millió embert legalább egyszer beoltottak valamelyik koronavírus elleni vakcinával, míg 1,4 millió ember a második oltását is megkapta. Orbán Viktor miniszterelnök április 14-i bejelentése szerint pedig 3,5 millió (egyszeri) beoltottnál a vendéglátóhelyek teraszai is megnyithatnak szerte az országban. Arról viszont nem lehet tudni semmit, hogy ez a 3,3-3,5 millió beoltott pontosan hol tartózkodik az országban.

Orbán Viktor kínait kapott Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Orbán Viktor kínait kapott Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A lapunk által megkérdezett polgármesterek egyike sem tudta megmondani, hogy a településén hányan kaptak eddig oltást.

Sajnos az első kérdésére többszöri érdeklődésünk ellenére sem kapunk választ a háziorvostól. Nagyon bizalmasan kezelik az adatokat. Természetesen kíváncsiak vagyunk az adatokra, szeretnénk kellőképpen tájékoztatni a lakosságot. Ezt hibánknak is róják fel. Igyekszünk minden segítséget megadni a gyors, zökkenőmentes és nem utolsó sorban biztonságos oltakozáshoz

- válaszolta Németh Kornélné, Balatonszemes fideszes polgármestere arra a kérdésünkre, hogy hány oltott van a mintegy 1700 lakosú faluban. A polgármester elmondása szerint a község oltottsága a környező településektől is elmaradt. A városiaktól pedig nagyon. Németh Kornélné próbált utánajárni, hogy ennek mi lehet az oka, de sajnos eltérő válaszokat kapott, melyek alapján nem tud véleményt alkotni. Az Országos Kórházi Főigazgatóság korábbi közlése szerint Somogy megyében Siófokon, Kaposváron és Nagyatádon található oltópont.

Általános információkat a település háziorvosától tud kérni és kapni a polgármester. Miután azonban szabad orvosválasztás van, tehát a lakóhellyel rendelkezők nem feltétlenül a tihanyi háziorvos betegei, így teljesen pontos információval nem rendelkezhet annak ellenére, hogy a helyi védelmi feladatok ellátásához ez egy fontos és alapvető információ lenne

- válaszolta lapunknak Tósoki Imre, Tihany fideszes polgármestere. Szerinte az 1500 fős Tihanyban és a Balaton partján azonban messze nem csak az állandó lakosok oltási helyzete, egészségügyi helyzete lehet érdekes. A nyaraló és üdülő tulajdonosok zöme még csak tartózkodási helyre sincs bejelentkezve az adott településre, így nem igazán látja annak lehetőségét, hogy hogyan kaphatna egy polgármester valós és reális képet erről. Tósoki Imre úgy látja: a település állandó lakosaira vonatkozóan bizonyára megoldható lenne - összevetve a központi nyilvántartásokkal -, hogy a polgármester pontos, akár napi információt kapjon az oltási helyzetről.

Ettől függetlenül egy olyan turisztikai célpont esetében, mint Tihany az ide érkező napi több ezer turista oltottsága vagy fertőzöttsége jobban meghatározhatja az általános egészségügyi helyzetet, mint az itt lakóké

- fogalmazott a tihanyi polgármester. Hozzátette: nem ő fog dönteni arról, hogy mikor nyithatnak ki az önkormányzati intézmények, illetve információ hiányában nem tudja megítélni, hogy a városokban gyorsabban halad-e az oltás, mint a falvakban.

A Balatontól messzebb és Budapesthez közelebb sem tudnak sokkal többet a polgármesterek a települések oltottsági helyzetéről. 

A polgármester nem tudja, hogy hány ember van beoltva. Azt sem, hogy hány ember regisztrált. A járvány első hullámában, amikor az önkormányzatnak hatásköre volt a védekezésben való részvétel, megszerveztük és napi szinten tudtuk a megbetegedési adatokat az orvosoktól, az idegenrendészeti karanténba kerülőktől kaptuk a határozatokat. A 2. hullámban már semmilyen adatot nem kapott az önkormányzat, a 3. hullámban szintén semmi adat nincs. A lakosság tőlünk kéri és várja az információkat. Ehhez nem jutunk hozzá. A túlterhelt orvosokat lehetne ugyan még egy adatkéréssel terhelni, de nem tesszük

- válaszolta lapunknak Leidinger István, Pomáz ellenzéki polgármestere. A mintegy 15 ezer lakosú város polgármestere maga sincs beoltva még, pedig már elmúlt 50 éves. Azzal nincs gondja, hogy a nagyobb népsűrűség miatt a városok előnyben vannak (szerinte az informatikai aktivitás miatt is), de akkor azt kell mondani és nem hazudozni össze-vissza. Emlékeztetett: az önkormányzatnak nincs az iskolákkal kapcsolatban semmilyen döntési hatásköre. Elvileg óvodával, bölcsődével kapcsolatban lenne, de folyamatosan azt érzi Leidinger István, hogy a kormányzat átnyúl a fejük fölött és a fenntartó megkerülésével közvetlenül levelez intézményvezetőkkel. A művelődési ház egyelőre zárva van Pomázon.

Honnan kellene tudnom, hogy valóban van olyan átoltottság, ami biztonsággal megalapozza a döntésemet

- tette fel a költői kérdést a polgármester (volt tűzoltóparancsnok).

Mellesleg szerinte minden településnek vannak polgári védelmi és katasztrófavédelmi tervei (veszélyelhárítási terv), amely leírja az eljárási protokollt többek között a világjárvánnyal szembeni védekezésben is, de nem ezek alapján a tervek szerint működik az ország.

A fideszes vezetésű Debrecenből viszont azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzat nem adhat tájékoztatást a beoltottak számáról, mivel adatszolgáltatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ jogosult. Ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik valamennyi önkormányzati intézményben a koronavírus-helyzet alakulását, és a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően hoznak döntést. Ózd jobbikos polgármestere szintén nem tudja, hogy hány ózdi kapott oltást vagy regisztrált. Az önkormányzati intézmények megnyitásával kapcsolatban pedig az elmúlt egy év történéseit ismerve azt feltételezi Janiczak Dávid, hogy a kérdést a kormány eldönti helyette, ahogy eddig is. Vankóné Jekli Anikó, az 1600 lelkes Tiszaroff független polgármestere pedig napi szinten egyeztet a település háziorvosával, aki a helyi operatív törzs tagja. Konkrét számot ő sem közölt, de nem tapasztalták, hogy a városok lakóit gyorsabban oltanák.

A fővárosi polgármesterek sincsenek sokkal jobb helyzetben.

Se az önkormányzatnak, se nekem nincs információm arról, hány ember van beoltva a kerületben, mivel erről hivatalos tájékoztatást nem kapunk, az oltásokkal kapcsolatos koordinációt teljes egészében állami szervek/intézmények végzik. A legtöbb információnk a kerületi oltóközponttól, illetve a háziorvosoktól érkezik informálisan, hiszen segítjük munkájukat, munkakapcsolat van közöttünk

- válaszolta lapunknak Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere.

A háziorvosok elmondásából annyit tud, hogy nemrégiben megkapták a területükön nyilvántartott regisztráltak listáját, de azok - tapasztalataik szerint - részben pontatlanok, mert olyan személyek is szerepelnek rajta, akiket nem ismernek, nem a praxisukhoz tartoznak. A háziorvosok azt is elmondták, hogy nem kapnak visszajelzést azokról, akiket kórházi oltópontra küldtek, nem tudni ők, elmentek-e, megkapták-e az oltást.

Soproni Tamás elmondta: mivel sem az oltások alakulásáról, sem a fertőzöttek számáról nincs adatuk, így minden tekintetben a központi, kormányzati iránymutatások alapján járnak el az intézmények nyitásánál. A nevelési, oktatási intézményekről eddig is a kormány döntött, egyéb létesítményeknél (sport- és művelődési intézmények) pedig szintén a kormány döntései és nyitási terve lesz irányadó. A VI. kerületi polgármesternek sincs semmilyen összehasonlítási lehetősége arról, más településen milyen az átoltottság, hol, hogyan halad az oltás.

Az operatív törzs naponta frissíti az aktív fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számát, és budapesti-vidéki megosztásban is lehet követni a statisztikákat. Például kedden 42 ezer aktív fertőzött volt Budapesten és 226 ezer vidéken. Mintegy 4800 budapesti hunyt el és 20,7 ezer vidéki. Az oltottakról csak azt lehet tudni, hogy 3,3 millióan vannak. 

Az Országos Operatív Törzs rendelkezhet bővebb információkkal arról, hogy az átoltottság hogyan alakul az egyes településeken. A Fővárosi Önkormányzat nem kapott eddig ilyen jellegű adatokat

- közölte lapunkkal a Főpolgármesteri Hivatal.