<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a veszélyhelyzet megszűnt és az annak ideje alatt meghozott intézkedések zöme hatályát vesztette éjféltől, a járványügyi készültség idején sem maradnak központi, állami extra segítség nélkül a sportszervezetek és -egyesületek.

Vaskos Magyar Közlöny jelent meg szerdán éjszaka. A benne kihirdetett rendeletek egy része már a koronavírus-elleni védekezés teljesen új szakaszában, a járványügyi készültség idején érvényes előírásokat és az átmeneti szabályokat rögzíti. Ezek egyikében találtunk rá azokra a paragrafusokra, melyek szerint az Orbán-kormány nem hagyja magára, pontosabban állami mankó nélkül a sportszervezeteket és -egyesületeket.

Mint arról korábban beszámoltunk, még április közepén rendelkezett a kormány a látvány-csapatsportok támogatására vonatkozó enyhítő intézkedésekről, melynek értelmében néhány adminisztratív jellegű lazítás mellett bármire önerő biztosítása nélkül költhettek TAO-támogatást. Ez a rendelkezés azonban a összes többihez hasonlóan a veszélyhelyzet megszűnéséig volt hatályban, de érkeztek újabbak.

Forrás: fradi.huForrás: fradi.hu

Ezek közül talán a leglényegesebb, hogy a kormány év végéig, tehát 2020. december 31-ig biztosította annak a TAO-támogatásból, vagyis közpénzből történő koronavírus-járvány elleni védekezés lehetőségét. Mint olvasható a friss rendeletben:

"a veszélyhelyzettel, a kormány által elrendelt egészségügyi válsághelyzettel, továbbá a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerülő költségek a sportfejlesztési program módosítása nélkül elszámolhatók".

A támogatás mértéke 100 százalék, vagyis a teljes költséget fedezhetik TAO-pénzből. A rendelet néhány elszámolható kiadást is pontosít, vagyis elszámolható lesz:

  • a lázmérő,
  • a maszk,
  • a gumikesztyű,
  • PCR koronavírus teszt,
  • a kézfertőtlenítő,
  • a fertőtlenítő kendők,
  • a folyadékok
  • és az egészségügyi védőruházat költsége.

Bár a sportfejlesztési programot ezen tételek miatt nem kell módosítani, a sportszervezetnek az erre vonatkozó igényét 2020. december 31-ig írásban kell bejelentenie a programokat jóváhagyó szervezet, vagyis a szakági sportszövetség részére, amelynek engedélyeznie kell a költekezést.

Emellett év végéig a kormány extra haladékot is biztosít a sportszervezetek részére. Az eddig érvényben lévő szabályozás szerint a sportfejlesztési program megvalósítása során felhasznált önerő, TAO és kiegészítő támogatás felhasználásáról 30 napon belül szöveges, szakmai beszámolót kellett készíteni és azt elküldeni a szövetséghez. Ezt a határidőt egyszer legfeljebb 15 nappal lehetett meghosszabbítani. A most megjelent rendelet azonban ezt a 15 napot 120 napra emeli fel. Vagyis gyakorlatilag az eddigi maximum 1,5 hónap helyett 4 hónapja lesz a sportszervezeteknek arra, hogy az elszámolást benyújtsák.

A harmadik mankó is lényegében nem más, mint egy határidő-módosítás, ami azt teszi lehetővé, hogy a sportfejlesztési programban rögzített célok megvalósítására szükség esetén több idejük legyen a sportszervezeteknek. Eddig a sportfejlesztési program meghosszabbítására egy támogatási időszakkal lehetett meghosszabbítani. Ezt most a kormány kettőre emelte.

Ingatlant érintő tárgyi eszköz beruházás, tehát építés, feljesztés, felújítás, bővítés esetén ennél több időt adott a kormány a kivitelezésre. Eddig a programok ingatlan-beruházását akár négy évvel is meg lehetett hosszabbítani, amit most 5 évre emelt fel a kormány.

Mindhárom módosítást a most hatályban lévő, le nem zárt sportfejlesztési programok megvalósítása során is alkalmazni kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.