4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Néhány apró, ám mégis jelentős változtatásról döntött a kormány a koronavírus-járvány miatt a TAO-támogatások terén. Röviden összefoglalva: több pénz mehet az egyesületekhez, és lazítottak néhány szabályon is.

Az egyik múlt heti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, mely a "Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a látvány-csapatsportok támogatásának eltérő szabályait" rögzíti. A látszólag aprónak tűnő módosítások azonban különféle plusz engedményeket tesznek a csapatoknak, amivel párhuzamosan kicsit még jobban megnyitja a TAO-csapot a kormány. 

TAO-támogatást békeidőben csak a felmerülő költségek bizonyos százalékáig lehetett igényelni, tehát valamennyi pluszforrást biztosítani kellett a sportszervezetnek. Vagyis 

 • utánpótlás-fejlesztésre az igazolt költségek 90 százalékát lehetett TAO-ból fedezni, 
 • a versenyeztetéssel összefüggő kiadások szintén 90 százalékára,
 • a személyi jellegű ráfordításoknak pedig 50 százalékára,
 • a képzési feladatokkal összefüggőeknek 50 százalékára,
 • sportcélú ingatlan-üzemeltetés költségeinek 80 százalékára lehetett támogatást igényelni. 

Sportcélú ingatlanberuházás, -fejlesztés esetén a támogatás mértékét az befolyásolta, hogy a létesítményt milyen mértékben használhatják közösségi célokra, egyéb sporteseményekre. 

 • Ha az üzemidő 20 százaléka és évente legalább 10 nap volt ez az idő, akkor 70 százalék lehetett a TAO aránya,
 • az üzemidő 16 százaléka és évi legalább 8 nap biztosításakor a költségek 50 százalékát lehetett TAO-ból fedezni,
 • az üzemidő 12 százaléka és évi legalább 6 nap átengedésekor pedig 30 százalékos támogatást lehetett igényelni a beruházáshoz. 

A veszélyhelyzetre és a járvány okozta gazdasági problémákra tekintettel mindez mostantól nem érvényes. A kormány úgy döntött, a fenti kiadások 100 százalékát lehet TAO-támogatásból fedezni. 

A banki veszélyhelyzeti különadóból is lehet TAO-támogatás

A hitelintézetekre kivetett különadóról a napokban jelent meg a kormányrendelet, mely a TAO-támogatásokat is érinti. A kormány lehetővé tette ugyanis, hogy ezt a különadót - mely a járványügyi alap forrásának részét képezi - 50 százalékkal csökkentsék a bankok, ha azt valamely sportszervezetnek TAO-támogatásként ajánlják fel. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha az adott hitelintézet a társasági adójában még nem élt ezzel a csökkentési lehetőséggel. 

A felmerülő költségekkel kapcsolatos az a rendkívüli módosítás is, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, ha a koronavírus elleni védekezéssel közvetlen összefüggésben felmerülő költségekről van szó, akkor ezek miatt nem kell módosítani a sportfejlesztési programot. Enélkül is elszámolhatók a TAO-támogatás terhére az ilyen rendkívüli kiadások, a sportszervezetnek mindössze az erre vonatkozó egyedi igényét a sportági szakszövetségnek előzetesen be kell jelentenie. 

A jóváhagyott TAO-támogatás felhasználását, elszámolását illetően plusz egy évet kaptak a sportszervezetek. A fejlesztési programok hosszabbítása eddig csak a létesítményekkel kapcsolatos kiadások terén volt megengedett. A mostani módosítás nyomán azonban a sportfejlesztési programok

 • a képzésekkel összefüggő költségek
 • a személyi jellegű ráfordítás, 
 • a sportfelszerelés, sporteszköz beszerzés
 • a honlapfejlesztés,
 • a szoftverfejlesztés, szoftvervásárlás
 • az immateriális javak beszerzése
 • az utánpótlás, versenyeztetés,
 • és a sportcélú ingatlan üzemeltetésre célok

esetében is egy támogatási időszakkal, vagyis egy évvel meghosszabbíthatók. 

Az ingatlanberuházás és -fejlesztés esetében a sportfejlesztési program a jelenleg érvényes 4 éven felül plusz egy évvel meghosszabbítható. 

Ha pedig valamely sportszervezet saját forrást is tesz a TAO-támogatás mellé, akkor annak igazolására rendelkezésre álló 15 napos határidő a veszélyhelyzetre való tekintettel egyszeri alkalommal kérelemre, vagy hivatalból legfeljebb 120 nappal meghosszabbítható. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!