2p

Az éves inflációtól függő Prémium Magyar Állampapír jövő csütörtöktől vásárolható 0,75, illetve 1,5 százalékos kamatprémiummal.

Jövő hét csütörtöktől, azaz 2023. január 19-től 15,25 százalék és 16 százalék éves kamattal vásárolhatók a kamatadómentes, biztonságos Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) legújabb sorozatai, a 2027/K, illetve 2030/I, amelyek kamatbázisa ‒ az előző évi átlagos éves infláció mértéke ‒ 14,5 százalék lesz, kamatprémiuma változatlan, az előző sorozatokéval megegyező, azaz a 2027-ben lejáró sorozaté 0,75 százalék, míg a 2030-ban lejáróé 1,50 százalék – írja közleményében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Rámutatnak, a forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a PMÁP a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4 322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP. Az inflációkövető és kimagasló kamatozás, a kamatadó-mentesség, a megbízhatóság, a könnyű hozzáférhetőség olyan érvek, amelyek a 2023. január 13-án meghirdetett új PMÁP-sorozatokat ‒ 2027/K, illetve 2030/I ‒ is hamar még népszerűbbé teszik a lakossági befektetők körében. Az új sorozatok kamatbázisa 14,5 százalék (az előző évi átlagos éves infláció mértéke), a 2027-ben lejáró sorozat kamatprémiuma 0,75 százalék, míg a 2030-ban lejáróé 1,50 százalék.

Az új PMÁP-sorozatok kibocsátásával egyidőben, a jelenleg értékesítés alatt álló 2027/J és 2029/J PMÁP-sorozatok forgalomba hozatala lezárásra kerül – szól a tájékoztatás.

A vagyoni koncentráció mérséklése érdekében 2023. január 1-jétől kezdődően a forgalmazókra nézve értékesítési korlát került bevezetésre a PMÁP állampapírok esetében is. Év elejétől egy forgalmazó 250 millió forintos értékhatárig bezárólag értékesíthet az elsődleges piacon az adott lakossági befektető számára egy adott sorozatból – hívja fel a befektetők figyelmét az ÁKK.

Az ÁKK célja az ügyfélszám növelése, a forintban történő lakossági megtakarítások továbbnövelése, valamint a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének hosszabbítása.

A Prémium Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstárban, a Magyar Posta, valamint egyes bankok fiókhálózatában és online – zárul a szervezet kommünikéje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!