4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt pünkösdvasárnap reggelig az orosz–ukrán háborúban.

  • Hét hónappal az Oroszországot a megszállt Krím félszigettel összekötő Kercsi-hídon történt robbanást követően az ukrán elhárítás vezetője, Vaszil Maljuk elismerte, hogy az általa vezetett szervezetnek köze volt a támadáshoz. „Miután ez egy logisztikai útvonal, amelyet el kellett vágnunk az ellenségtől, meghoztuk a megfelelő intézkedést” – mondta Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője egy Youtube-interjúban Dmitro Komarov újságírónak. A művelet részleteiről nem árult el többet. Az SZBU vezetője azt mondta, hogy a „hadviselés hagyományainak” megfelelően jártak el, és elárulta azt is, hogy az SZBU a háború elején, 2022 februárjában különleges egységet hozott létre, melynek feladata szabotázsakciók végrehajtása az orosz erők ellen ukrán területen.
  • Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok a közösségi médiában kijelentette: „Eljött az idő, hogy visszavegyük azt, ami a miénk” Zaluzsnij nyilatkozatát a Telegram üzenetküldő alkalmazásban szombaton egy filmes videó kísérte, amelyen az erősen felfegyverzett ukrán katonák harcra készülnek.
  • Robbanások rázták meg az ukrán fővárost vasárnap hajnalban – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester, hozzátéve, hogy az információk tisztázása folyamatban van, és a védelmi rendszerek légi célpontokat lőttek le. Klicsko elmondta, hogy legalább egy ember meghalt és többen megsebesültek a Kijev elleni éjszakai támadásban.
  • Megöltek egy építőmunkást az oroszországi Plehovo falu közelében, néhány kilométerre az ukrán határtól, miután ukrán oldalról lövöldöztek – közölte Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója. Plehovo közelében munkálatokat végeznek az államhatár védelmi vonalain – közölte a kormányzó a Telegramon.
  • Az orosz sajtó szerint Ukrajna szombaton dróntámadások sorozatával sújtott olajvezeték-létesítményeket Oroszország mélyén, beleértve a Barátság kőolajvezetéket kiszolgáló állomást, amely nyugat-szibériai nyersolajat szállít Európába. Az Oroszországon belüli ukrán dróntámadások intenzitása nőtt az elmúlt hetekben, és a New York Times arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint Ukrajna áll a május eleji, Kreml elleni dróntámadás mögött.

A Kreml szerint Kijev támadja a Barátság kőolajvezetéket kiszolgáló infrastruktúrát. Fotó: Depositphotos
A Kreml szerint Kijev támadja a Barátság kőolajvezetéket kiszolgáló infrastruktúrát. Fotó: Depositphotos

  • Oroszország visszautasította Joe Biden amerikai elnök kritikáját Moszkva taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésére vonatkozó tervével kapcsolatban, mondván, Washington évtizedek óta éppen ilyen nukleáris fegyvereket telepített Európába. Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy a Szovjetunió 1991-es bukása óta először hajtja végre az ilyen fegyverek határain kívülre telepítését, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig azt mondta, hogy a fegyverek már úton vannak.
  • Oroszország a jövő hónapban megkezdi a német diplomaták, tanárok és kulturális intézmények alkalmazottainak kiutasítását. Az intézkedés várhatóan tovább súlyosbítja a feszültséget a két ország között.
  • Oroszország „cinikus, gátlástalan spekulációval” vádolta Japánt Tokiónak a Moszkva által jelentett nukleáris fenyegetéssel kapcsolatos megjegyzéseivel kapcsolatban, és megígérte, hogy reagál Japán legutóbbi szankcióira, amelyeket Oroszország ukrajnai inváziója miatt vezettek be. A japán kabinet főtitkára, Hirokazu Macuno pénteken kijelentette, hogy Japán további szankciókat vezet be Oroszország ellen, miután a múlt héten rendezett tokiói G7-csúcson megállapodtak a Moszkva ukrajnai inváziójának megbüntetésére irányuló intézkedések fokozásáról.
  • Teherán szombaton Irán-ellenes propagandával vádolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki azt követelte Irántól, hogy állítsa le a drónok Oroszországba szállítását. Zelenszkij szerdai videóbeszédében felszólította az irániakat, hogy állítsák le a „történelem sötét oldalára” sodródását Moszkva drónokkal történő ellátásával.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!