<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elmúlt évek legalacsonyabb töltöttségi szintjén vannak a hazai gáztárolók, ám ebben a fűtési szezonban ez már aligha jelent gondot.

A január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére, közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent. Ugyanakkor, ha az elmúlt évekkel összevetjük a tározókban lévő mennyiséget, akkor azt láthatjuk, hogy korábban mindig több tartalék volt az évnek ebben a szakaszában.

A hivatal szerint ugyanakkor folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is. Így a MEKH adatai szerint a magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség. A MEKH számos modellszámítást végez, és azokat rendszeresen aktualizálja az eltelt téli időszak tényadataival. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is.

Ez egyébként már csak azért is megnyugtató, mert fenyeget az ukrán válság eldurvulása, ami bizonytalanná teheti akár a gázszállításokat is. Más kérdés, hogy a gáztranzit leállítása senkinek sem lenne jó. Sem az orosz félnek, amely a mostani árak mellett nagyon jól keres ezzel, sem Európának, amely számára az energiaellátásban pillanatnyilag rászorul az orosz gázra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.