2018. április 30. 12:24

Sokan szorítottak azért, hogy megbukjam - mondta mandátuma átvételekor.

Még a múlt héten vette át parlamenti képviselői mandátumát Lázár János, a leköszönő kormány minisztere. Az ebből az alkalomból mondott makói beszédéből meg is jelent egy összefoglaló a sajtóban, de az igazán fontos részletekről nem esett szó.

Lázár János kétfrontos harcot vívott Lázár János kétfrontos harcot vívott
 

Lázár például kimondta, hogy a sajátjai között is volt olyan, aki annak drukkolt, hogy elbukjon az áprilisi parlamenti választáson.

"Két ciklusnyi kormányzati munka után az embernek nem csak drukkerei, hanem ellendrukkerei is vannak, házon belül és házon kívül. Főleg, ha olyan kormányinfós stílusa van az embernek, mint nekem. Sokan szorítottak tehát azért - különösen február 25-e után - hogy a választásokon megbukjak és a 2018 és 2022 közötti politikából eltűnjek. A választóknak hála, ez nem így történt. Visszatértem, maradok és küzdök tovább" - mondta jelentőségteljesen az ünnepi beszédében.

Köztudott, hogy Lázárnak több konfliktusa is volt minisztersége alatt párt- és kormányzati társaival. A leginkább emlékezetes csörtéjét Rogán Antallal vívta: amikor Orbán Viktor úgy döntött, hogy Rogánt is beveszi a kormányba, mégpedig Lázár mellé a Miniszterelnökségre, Lázár ultimátumot intézett a miniszterelnökhöz, hogy ebben az esetben ő lemond. Lázár tudomásunk szerint nem nézte jó szemmel Rogán gyanús üzleti ügyeit, amelyek még az V. kerületi polgármesteri idejéhez kapcsolódtak.

Lázár politikai jövőjét érzékenyen érintette, hogy idén februárban nem a fideszes jelölt nyerte Hódmezővásárhelyen a február végi polgármesteri választást. Pedig a miniszter minden erejét bevetve kampányolt, mégis egy független, de az ellenzéki pártok háttértámogatását élvező induló, Márki-Zay Péter nyerte a választást.

A múlt héten elhangzott makói beszédből egyértelművé vált, hogy a Fidesz belső köreiben voltak, akik örültek a polgármesteri választás eredményének, mert esélyt láttak arra, hogy Lázár végleg eltűnjön a nagypolitikából.

Ez a várakozásuk részben be is jött, Lázár ugyanis nem lesz miniszter a negyedik Orbán-kormányban. Lázár arra hívta fel a figyelmet a makói beszédben, hogy ez az ő szándéka szerint történt így, már múlt ősszel világossá tette, hogy a helyi ügyeket akarja képviselni. Ezt a döntését ezek szerint néhányan - vagy többen - helyeselhették a kormányon belül.

Egy másik, a következő kormányzás irányát előre vetítő közlése szerint az előttünk álló négy évben a vidék megerősítése lesz a kormány feladata. "Sokkal több figyelmet kell szentelni a vidék Magyarországának, többet kell adni a vidéki embereknek" - közölte Lázár.

A munkához pedig friss erőre, a fiatalok bevonására van szükség - mondta. A nagy feladatokhoz, a polgári Magyarország megteremtéséhez ők is kellenek, ezért Lázár szövetséget ajánlott a dél-alföldi térség fiataljainak, azoknak, "akik tenni akarnak a helyi közösségért, a hazáért". Ennek formai keretét is kijelölte: helyi fiatal vállalkozók klubja, helyi fiatalok polgári körei lehetnek azok a fórumok, ahol ez a munka folyhat. Én jelen leszek, aktív leszek - mondta Lázár.

A fiatal választók bizalmának elnyerése fontos a Fidesznek, a korcsoportok között ugyanis itt az egyik legkisebb a kormányzó jobboldal támogatottsága. Lázár üzenete felfogható programhirdetésnek is: a Fidesz nyitni akar a fiatalok felé, mert stabil választói bázisának utánpótlásra lesz szüksége négy év múlva. A polgári körök hálózata egyébként a 2002-es választási kudarc után épült ki, megszólítva a helyi közösségek jobboldali érzelmű tagjait. A szisztematikus hálózatépítés sikerét mutatja a zsinórban harmadik alkalommal elért választási győzelem.

Más témát érintve Lázár arról is beszélt, hogy a magyar polgári társadalom megteremtéséhez az elmúlt 8 évben közelebb került az ország, mint a megelőző 20 évben. Lett egy új Alaptörvény, illetve a feje tetejéről talpra állították a gazdaságot, amelyben a nemzeti tőke aránya ha nem is elégséges, de végre legalább pariban van a multinacionális tőkével.
Ebből arra következtethetünk, hogy a nemzeti tőke úgymond térnyerése, annak segítése továbbra is kormányzati prioritást élvez, hogy a kívánt arányokat elérjék.


Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés