5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az építési és közlekedési miniszter szerint jobb, ha a nyugati cégek feladják és felajánlják az üzletrészüket magyar vállalatoknak.

Megint nekiment a nálunk működő külföldi építőipari, azon belül főleg építőanyag-ipari cégeknek az építési tárca vezetője. Szerinte ezek a vállalkozások

„Persona non grata Magyarországon, nem nagyon van itt helyük”.

Lázár János az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetégének (ÉVOSZ) csütörtöki konferenciáján gyakorlatilag selyemzsinórt küldött az anyaggyártó nem magyar vállalatoknak, amelyek a gyártói oldal 70-80 százalékát felügyelik és úgymond „kiviszik a hasznot az országunkból”. A miniszter korábbi hasonló kinyilatkoztatásai után nyilvánosan nem tiltakoztak az érintett külföldi cégek (jobbára cementgyártók, egyes bányaipari cégek), de azt tudni, hogy részben a saját kormányaiknál, részben Brüsszelben felpanaszolták ezeket a "versenyszabályokat felrúgni akaró" terveket.

Nem finomkodott Lázár János. Fotó: Facebook/Lázár János
Nem finomkodott Lázár János. Fotó: Facebook/Lázár János

Lázár János tűrhetetlennek nevezte a nyugatiak túlzó jelenlétét, és azt mondta, már rövid távon szeretnék elérni, hogy az itteni állami beruházásokhoz kizárólag hazai alapanyagból és magyar cégek dolgozzanak, magyaroknak termelve a hasznot.

„Vissza kell foglalni az építésgazdaság összes elvesztett területét. Előnyt kell kapnia a magyaroknak. Tegyék le a lantot a külföldiek és ajánlják fel az üzletrészeiket magyar cégeknek. Ez nem korrupció, ez érdekvédelem, ugyanezt csinálják a németek és más nyugati országok is” – folytatta a harcias hangvételt.

Arról biztosította a jelenlévő építőipari vállalatok vezetőit, hogy – Orbán Viktor kormányfő megbízásának eleget téve – szálláscsinálója és a legnagyobb érdekvédője lesz nekik. Ennek érdekében vállalja a kormányon belüli vitákat is.

„Igenis rugdosni kell engem, hogy legyek határozott a kormányon belüli is. Ezt vállaltam, ez nem meglepetés nekem”

– szólította fel a hallgatóságot. Egyúttal megígérte, hogy az ÉVOSZ eddig megtett jó javaslatait a továbbiakban is használni fogja. Utalt a nemrégen elfogadott állami beruházási törvényre és az elfogadás eleőtt álló építészeti törvényre is. Mindkettő forradalmi újításokat tartalmaz és az a céljuk, hogy miközben patrióta módon védik a magyar vállalkozások érdekeit, megkövetelik a világszínvonalú minőséget, a valódi átláthatóságot, elszámolást, igyekeznek megakadályozni a túlárazásokat és reális árakkal működnek.

Lázár János megígérte, hogy folytatják az építőanyag-iparban érdekelt cégek gyáralapításának támogatását, más célzott segítséget is adnak. Szerinte kiemelten kell kezelni az ágazat digitalizációját, de nemcsak szavakban, hanem tettekben is. Ehhez hatékonyabb és a 21. századi követelményeknek jobban megfelelő oktatás is szükséges.

Úgy vélte, hogy az építőipar három terület fellendítésével tud kilábalni a mostani súlyos helyzetéből. A lakásépítés felpörgetésével, az állami infrastrukturális beruházások újraindításával 2024 második felétől, de inkább 2025-től és a vállalati szektor gyárépítéseinek támogatásával.

Mint mondta: örülhet az építőipari szakma, mert önálló minisztériuma lett, ezzel Orbán Viktornak céljai vannak. Persze elvárásai is.

„Atomtámadással ért fel, hogy épp engem neveztek ki a tárca élére” – érzékeltette, hogy igenis lesz vagy már van is ereje az ágazatnak.

A miniszter előtt Koji László, az ÉVOSZ elnöke festette fel, hogy milyen drámai helyzetben van az építésgazdaság. Mintegy 30 százalékkal kisebb a rendelésállomány az ágazat egészében, de a mélyépítési alágazat, az út-, vasút-, infrastruktúra-, csatornaépítés területén 42 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint egy évvel ezelőtt volt.
 
„Tragikus a helyzet. Az a kérdés, hogy melyik vállalkozásnak, mennyi tartaléka van, és minél kisebb egy vállalkozás, annál kevesebb a tartaléka, hogy ezeket a nehéz hónapokat vagy másfél évet túlélje" – jelentette ki Koji.

Beszámolója szerint 150 ezer embert ugyan felvettek az elmúlt években, de többségük nagyon alacsonyan képzett. Sokan külföldre vándoroltak.

„Ki kell mondani, hogy a cégek többsége egyiptomi módszereket használ, az élőerőre költ, azzal akarja megoldani a temérdek problémát” – ostorozta a vállalkozásokat. Szerinte elkényelmesedtek a vállalatok, néhány kivételtől eltekintve alig vannak újítások az anyaghasználatban, a szervezésben. Megerősítette, hogy a mostani állapotokkal ellentétben nem kullogni kell a megrendelők mögött, hanem generálni azok igényeit, s minőségi megoldásokat szállítani.

„A teljes értékláncban kell gondolkodni, fel kell hagyni azzal, hogy az építésgazdaság egyes ágazatai csak legfeljebb az azonos ágazatban működő cégekkel tartanak kapcsolatot. A tervezőknek, az alapanyaggyártóknak, a kivitelezőknek és a felhasználóknak együtt kell kialakítani a trendeket, közösen kell megtalálni a megoldásokat" – fejtegette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!