3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minimálisan rontott az első becslésen a KSH, a tavalyi külkerdeficit viszont így is a múlté.

2023. márciusban a kivitel volumene 10, a behozatalé 1,6 százalék százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 886 millió euró volt, az egyenleg 1,7 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Februárhoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,0, az importé 2,8 százalék százalékkal csökkent a KSH friss jelentése szerint.

2023. márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 17, az importé 3,1 százalék százalékkal nőtt.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 10, a behozatalé 1,9 százalék százalékkal bővült.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,7 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 13 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

Ami az egyes termékcsoportokat illeti:

  • A gépek és szállítóeszközök 2022. márciusi áron számított kivitele 25, behozatala 7,6 százalék százalékkal nagyobb lett.     
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 3,5, importvolumene 3,4 százalék százalékkal kisebb lett. 
  • Az energiahordozók exportvolumene 27, importvolumene 5,6 százalék százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. 
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,9 százalék százalékkal kisebb, a behozataláé 5,1 százalék százalékkal nagyobb lett. 

Az árszínvonal tovább emelkedett

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,6, a behozatalban 3,2 százalék százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,2 százalék százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 2,1, a dollárral szemben 5,2 százalék százalékkal gyengült.

Az EU-n belül javult nagyot az egyenleg

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 8,9 százalék százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 2,8 százalék százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,8 milliárd euróval javult, 2,0 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 68 százalék százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15, a behozatalé 13 százalék százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 65 millió euróval romlott, 1,1 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2023. január–márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • A kivitel volumene 7,9, a behozatalé 3,7 százalék százalékkal emelkedett.
  • A termék-külkereskedelmi mérleg 2,4 milliárd euróval javult, a többlet 1,1 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 14, a behozatalban 11 százalék százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,5 százalék százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 6,7, a dollárhoz viszonyítva 12 százalék százalékkal gyengült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!