4p

Igazolódni látszanak a remények, hogy az árak elkezdenek végre rendesen csökkenni. Szeptemberben már lehet látni egy mérséklődési ívet, amit a gyakorlatban az élelmiszerárakban lehet leginkább tetten érni. Távolról sincs arról szó, hogy minden egyszerre filléres tétellé vált volna, de a remény adott, hogy a fenntartható reálbérek vásárlóereje is stabilizálódik, és a jegybank is be tudja jövőre indítani a hitelezési piacot.

Augusztusban 16,4 százalékos inflációról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami a legújabb adatközlés értelmében szeptemberben 12,2 százalékos ütemre lassult éves összevetésben. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2 százalékkal lettek olcsóbbak.

 

A szeptemberi adattól már korábban is azt lehetett remélni, hogy látványosra kezd váltani a ráta csökkenése. Mind a kormányzati, mind a jegybanki kommunikáció év végére egy számjegyű adatot vár. Korábban ez már akár októberre elérhetőnek tűnt, az újabb kommunikáció ennél már óvatosabb, és novemberre tolta ki a célt.

Attól egyelőre nem kell tartani, hogy a drágulás mérséklődése egyben azt is jelenti, hogy mostantól fillérekből ki lehet hozni egy bevásárlást. Az elmúlt időszakban a vásárlók annak legalább örülhettek, hogy több kiskereskedelmi termékkategóriában megállt a drágulás, sőt, például a vaj most nagyjából fele annyiba kerül, mint a csúcsán.

Máshol viszont továbbra is fájdalmas a drágulás.

Csak a cukor 61,3 százalékkal drágult egy év alatt, a csokoládé és kakaó negyedével kerül többe, ami igaz a büféárukra és az alkoholmentes üdítőkre is. Erőteljesebben esett vissza a liszt ára,13,9 százalékkal, valamivel olcsóbb lett a margarin is.

A háztartási energia 14,6 százalékkal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 18,7, a palackos gázért 9,7 százalékkal többet kellett fizetni.

A járműüzemanyagok ára, tükrözve az ársapkák kivezetését, 35,4 százalékkal nőtt.

Változatlanul jelentős tétel marad az üzemanyagár, ezen a téren a kormányzat újabb intézkedéseket lengetett be. Az még egyelőre beláthatatlan, hogy az újabb háború Izraelben milyen hatásokkal bír majd az olaj világpiaci árában.

Még nem végzett a kormány az üzemanyagpiaccal (Fotó: Pixabay)
Még nem végzett a kormány az üzemanyagpiaccal (Fotó: Pixabay)

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében idén éves átlagban 17,6-18,1 százalékos sávra prognosztizálja a fogyasztóiár-indexet. Ezzel a legtöbb piaci elemzés is kibékül. Az év végi látványos lassulás a drágulás ütemében egyben azt is feltételezi, hogy a jegybank 2024-ben elérhetőnek tartja a 3 százalékos középtávú inflációs célját, illetve a ráta benne marad az értékhez szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávban.

Az eddigi, európai uniós rekorder drágulást szóban, és vitathatóan sikeres intézkedésekkel igyekezett a kormány korlátozni, látszólag lesznek még beavatkozások. Ebbe a kategóriába tartozik akár az üzemanyagok, akár az egyes élelmiszertermékek árának a hatósági korlátozása. Előbbiről tudott volt, hogy fenntarthatatlan, utóbbi meg még jó eséllyel hozzá is tett az inflációhoz, mivel a boltok a korlátozás miatt kieső bevételüket más termékek árának emelésével pótolták.

Az MNB október 24-én tart kamatdöntő ülést, ahol várhatóan ismét azt kommunikálja, hogy a 13 százalékos meghatározó ráta megfelelő eszköz lesz, hogy 2024-re kordába kerüljön az infláció. Ennek előfeltétele, hogy a szeptemberi jelentősebb csökkenés trendszerűen folytatódjon, ennek jelenleg különösen az olajpiacon látszanak kockázatai. A 13 százalékos szint is nagyon magas, nem véletlen, hogy jócskán visszaesett a hitelezés, miközben az állam az újonnan bejelentett 5 százalék feletti hiánycélja mellett teljesen visszafogja a költést, és reménykedik a lakosság kiadási hajlandóságában. Amennyiben valóban trendszerűenek bizonyul az infláció csökkenése, a lehetőség adott, hogy jövőre ismét javuló feltételek legyenek a gazdaságban.

A kétely számos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!