<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ukrajnából tudnánk importálni áramot, de az állami Mavir nem él e lehetőséggel. A 444.hu szerint azért, mert a magyar kormány nem akarja pénzhez juttatni az ukrán államot, főleg addig nem, amíg az oroszokkal nem sikerül megegyezni az újabb gázszállításokról.

A magyar áramtőzsdén, a HUPX-en vasárnap kora délutáni állás szerint, másnap csúcsideji szállítással 803 euróért lehetett 1 MWh áramot vásárolni, tavaly augusztus 29-ére vonatkozóan ugyanez 92 euróba került - összegzi a 444.hu. Emlékeztetve arra, hogy

a 803 eurós ár minden eddiginél magasabb, Magyarországon még sosem került ilyen sokba az áram.

Az áramtőzsdén jellemzően nagyfogyasztó vállalatok vásárolnak, ez közvetlenül nem érinti a rezsit, de általában a gazdaságot igen, hiszen a termelési költségek növekedése áremelkedéshez, így inflációhoz vezet, vagy rosszabb esetben a termelés visszafogásához, ami munkanélküliséget és az adóbevételek csökkenését vonja maga után. 

Nem mindegy, honnan jön? Fotó: DepositphotosNem mindegy, honnan jön? Fotó: Depositphotos

Az áramtőzsdén az árakat részben a kereslet és a kínálat aránya határozza meg. Minél több áramot akarnak venni a vevők, annál drágább termelők jelennek meg az eladói oldalon. A végső árat az adott órára az utolsónak belépő eladó árszintje határozza meg. A rendszer miatt minél szélesebb a kínálat az áramtőzsdén, annál lassabban kúszik felfelé az ár. Ezért tűnik logikusnak a lap szerint minden lehetséges eladót felsorakoztatni. 

Júliusban jelentkezett is egy új eladó a magyar piacon: az ukrán állam. Ám az importot felügyelő MAVIR (az állami MVM leányvállalata) eddig visszautasította az ukrán import lehetőségét. A 444.hu információi szerint augusztusban teljesen megszakadtak a tárgyalások az ukrán hálózatot irányító Ukrenergóval a magyar fél elzárkózása miatt. 

A lap több egymástól független iparági forrása szerint politikai döntés lehet a háttérben, mondván

a magyar kormány nem akarja pénzhez juttatni az ukrán államot, főleg addig nem, amíg az oroszokkal nem sikerül megegyezni az újabb gázszállításokról. (A kormány 700 millió köbméter gázt igyekszik vásárolni a szokásos évi szállításokon felül, ebből eddig 52 millióra sikerült leszerződni.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.