<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós egészségügyi miniszterek 14-ről 10 napra csökkentenék a kötelező elkülönítés időtartamát a külföldről visszatérők esetében, Franciaország pedig már hét nappal is megelégedne.

Lerövidíthetik a kötelező karantén hosszát az Európai Unióban azok számára, akik koronavírus-fertőzöttség szempontjából kockázatosnak ítélt térségből térnek haza, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.  

Ellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőnél 2020. szeptember 5-én. Aki külföldről érkezik, annak alapesetben karanténba kell vonulnia, vagy saját költségén kell magát teszteltetnie. MTI/Vasvári Tamás
Ellenőrzés a hegyeshalmi határátkelőnél 2020. szeptember 5-én. Aki külföldről érkezik, annak alapesetben karanténba kell vonulnia, vagy saját költségén kell magát teszteltetnie. MTI/Vasvári Tamás

Jens Spahn, az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány egészségügyi miniszterének tájékoztatása szerint uniós kollégáival abban egyezett meg, hogy a jelenlegi 14 helyett minimum 10 napra kell majd elkülöníteni magukat az erre kötelezett személyeknek.

Spahn szerint emellett vizsgálják annak lehetőségét, hogy negatív koronavírus-teszt esetén öt napra csökkentik a karantén időtartamát.

Még radikálisabb lépést fontolgat Franciaország: a kormány a védelmi tanács keddi ülése után

a jelenlegi idő felére, hét napra csökkentheti a karantén idejét.

Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy a vírushordozók csupán a tüntetek megjelenését követő első öt napban fertőznek, utána már nem.

Magyarországon jelenleg 14 napig nem érintkezhet a külvilággal az, aki külföldről érkezik haza (és nem tesztelteti magát), vagy akinél általában felmerül a fertőzés gyanúja.

Jens Spahn szerint egyébként nem az a kérdés, hogy valamely megoldás helyes vagy helytelen, mert nemcsak a 10 vagy a 14, hanem akár a 20 napig tartó karantén mellett is fel lehet sorakoztatni érveket.

Az egészségügyi tényezők mellett ugyanakkor a gazdasági és társadalmi hatásokat is mérlegelni kell.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.