3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Nem hivatalos találkozót tartanak a tagállamok állam- és kormányfői.

A koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődő, kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában.

Szociálpolitikai kérdések

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az első napra tervezett szociális csúcstalálkozón az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásának céljával.

Az uniós szociálpolitikai irányvonalakat a következő évtizedre meghatározó menetend biztosítani kívánja, hogy az EU felkészülten nézzen szembe a jelen és a jövő kihívásaival. A tagállamok vezetői várhatóan megerősítik elkötelezettségüket a szociális jogok európai pillérének végrehajtása és az ezen a téren 2030-ig megvalósítani kívánt célkitűzések mellett. Ezek között szerepel, hogy az EU legalább 78 százalékos foglalkoztatási rátát érjen el, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt, illetve az, hogy a társadalmi kirekesztődés, valamint a szegénység kockázatának kitettek száma legalább 15 millióval, és ezen belül legalább 5 millió gyermekkel csökkenjen.

A koronavírusról is beszélni kell

A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

Az állam- és kormányfők a tervek szerint elfogadják az úgynevezett portói nyilatkozatot, amelyben felvázolják az európai digitális és zöld átállásra vonatkozó elképzeléseiket.

A koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben  a csúcs résztvevői megbeszélést folytatnak a járványokkal szemben ellenállóbb globális egészségügyi rendszer kiépítésére irányuló együttműködésről. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a jövőbeli világjárványokra való felkészültségre és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítésére.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, majd napirendre kerülnek közös érdeklődésre számottartó kül- és biztonságpolitikai kérdések is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.