<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb irányból próbálkoznak az oroszok, mindkét oldalon újabb kerülnek életveszélybe. Ez történt a háború elmúlt óráiban.

  • Elengedték a világhírűvé vált orvosnőt az oroszok. Julija Pajevszka neve az Associated Press tudósítása nyomán került be a világsajtóba, miután a hírügynökség közreadta azokat a felvételeket, amelyeket a mariupoli acélüzemben dolgozó katonai orvosnő készített, és orosz fogságba esése előtt egy tamponba rejtve juttatott ki az ostromgyűrűből. Pajevszkát három hónap fogság után most elengedték az oroszok, a hírt maga Volodomir Zelenszkij is megerősítette, hozzátéve hogy dolgoznak azon, hogy „mindenkit felszabadítsanak”.
  • A brit védelmi minisztérium elemzői szerint az oroszok felújították erőfeszítéseiket az ukrán vonalak áttörésére Izium térségében. A városnál hetek óta folynak váltakozó hevességű harcok, egy itteni áttörés lehetőséget adhatna az oroszoknak, hogy a front egy nagyobb, Szeverodonyecket is magában foglaló részét vágják el az ukrán hátországtól. A brit elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a Szeverodenyeckben rekedt civilek nem élnek a város humanitárius folyosón történő elhagyásának lehetőségével, akkor az oroszok ezt ürügyként használhatják fel arra, hogy a civileket is az ukrán katonákhoz hasonlóan kezeljék célpontként a további harcok során.
  • Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy a háború lezárása érdekében „abszolút elengedhetetlen”, hogy a nyugati vezetők közvetlenül folytassanak megbeszéléseket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Scholz úgy nyilatkozott, hogy mind ő, mind Macron francia elnök továbbra is így fog cselekedni.

  • Az orosz média két újabb, állítólagosan Ukrajna területén elfogott amerikai állampolgárról mutatott be felvételeket. Az orosz és szeparatista hatóságok terroristaként kezelik az ellenük ukrán oldalon harcoló külföldi fegyvereseket, egy perben kettejüket már halálra is ítélték.
  • Litvánia a nyugati szankciók értelmében korlátozni fogja az orosz területről szárazföldön keresztül nem megközelíthető kalinyingrádi területre irányuló orosz vasúti szállításokat. A területen fontos támaszpontja van az orosz flottának, de nukleáris robbanófejekkel felszerelhető rakétákat is állomásoztat itt Oroszország.
  • Donyecki szeparatista jelentések szerint közel 100 bányász ragadt egy szénbányában Donyeckben, miután a bánya áramellátása „ukrán támadások következtében” megszűnt. A Zasziadko bánya tárnáiban állítólag még 77 bányász tartózkodik, nyugati hírügynökségek egyelőre nem erősítették meg a hírt.
  • Amerika egyelőre mégsem szállít Ukrajnának fejlett, csapásmérésre is alkalmas drónokat.