<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Technkikailag a Fidesz-KDNP kétharmada a tét a mai Borsod megyei képviselőválasztáson. Négy településen pedig polgármestert választanak.

Időközi országgyűlésiképviselő-választást tartanak Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében ma, a tisztségért öten indulnak.

A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, a fideszes Koncz Ferenc .

Az MTI összefoglalója szerint a posztért öt jelölt indul. A szavazólapokon - sorsolás alapján - a következő sorrendben szerepelnek a jelöltek: Biró László (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP), Váradi Gábor (független), Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).

A Fidesz jelöltje az elhunyt képviselő lánya, a közös ellenzéki jelölt pedig valójában jobbikos - a Jobbik viszont nem jelölhette őt a Nemzeti Választási Bizottság adminisztratív okokra hozott korábbi döntése miatt. Technikailag ezen a mandátumon múlik a Fidesz-KDNP kétharmada a parlamentben (jelenleg 132 képviselőjük van, a kétharmados többség 133 mandátumot jelent), bár a gyakorlatban függetlenként futó képviselőkre illetve a német nemzetiségi szószólóként a Parlamentben ülő Ritter Imrére is támaszkodhat a kormány. A 2022-es országgyűlési választások előtt viszont érdekes főpróba lehet a mostani szavazás, amikor újra kipróbálhatja az ellenzék az összefogást a kormánypártok ellen.

Az elmúlt hetekben szinte rajzottak a kormánytagok az érintett településeken, jellemzően Hajrá Zsófi! feliratú maszkban adtak át mindent, amit csak lehetett - laptopot, utat, jó hírt.. a képen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselőjelölt a 37-es számú főúttal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI / Vajda JánosAz elmúlt hetekben szinte rajzottak a kormánytagok az érintett településeken, jellemzően Hajrá Zsófi! feliratú maszkban adtak át mindent, amit csak lehetett - laptopot, utat, jó hírt.. a képen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselőjelölt a 37-es számú főúttal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI / Vajda János

Bíró László is kapott hátszelet: a térségben járt Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Demeter Márta (LMP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Schmuck Erzsébet (LMP), Márki-Zay Péter (MMM), VARJU László Újpest-Angyalföld (DK) , Hajdu László (DK), Varga László (MSZP), Szabó Zsolt (Párbeszéd), Mezei Zsolt (DK) és a teljes Jobbik-frakció. A képen Karácsony Gergely főpolgármesterrel látható a jelölt. Fotó: FacebookBíró László is kapott hátszelet: a térségben járt Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Demeter Márta (LMP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Schmuck Erzsébet (LMP), Márki-Zay Péter (MMM), VARJU László Újpest-Angyalföld (DK) , Hajdu László (DK), Varga László (MSZP), Szabó Zsolt (Párbeszéd), Mezei Zsolt (DK) és a teljes Jobbik-frakció. A képen Karácsony Gergely főpolgármesterrel látható a jelölt. Fotó: Facebook

Négy polgármester-választás is lesz az országban

Eközben négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást. 

Az MTI összeállítása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Leveleken polgármestert választanak, mert a községet eddig vezető Borsodi László (Fidesz-KDNP) polgármester július végén lemondott posztjáról. A tisztségért egy független jelölt indul.

A megyében Császlón is időközi voksolást tartanak: polgármestert és négy önkormányzati képviselőt választanak, mert a képviselő-testület július 21-én feloszlott. A polgármesteri posztért két független és egy Magyar Munkáspárt-jelölt indul, a négy képviselői helyre tizenegyen pályáznak. 

Győr-Moson-Sopron megyében is két időközi önkormányzati választás lesz, miután júliusban Cirákon és Hövejen is feloszlott a képviselő-testület. Cirákon a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre heten pályáznak. 

Hövejen szintén két független jelölt szeretné elnyerni a polgármesteri posztot, a négy képviselői helyért pedig nyolcan indulnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.