2p

A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényjavaslat mellett az új EU-elnökségi jogviszonyt megalkotó javaslat is szerepel az Országgyűlés keddi napirendjén.

A képviselők tárgyalják az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozásra vonatkozó genfi vámegyezményének módosítást, amely korszerűsítéseket tartalmaz figyelemmel az eTIR nemzetközi rendszer szabályaira.

Napirenden szerepel a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényjavaslat, amely kialakítja a kiberbiztonsági tanúsítás magyar keretrendszerét és a vonatkozó uniós rendelet érvényesülését, továbbá kiberbiztonsági követelményeket határoz meg a gazdasági élet jelentős ágazatainak, szereplőinek és hatósági felügyeleti rendszert vezet be.

Az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat létrehozná az EU-elnökségi jogviszonyt. Az indoklás szerint ez az új jogviszony a tágabb értelemben vett közszférában dolgozó szakemberek esetében teszi lehetővé, hogy "szakértelmüket az elnökségi feladatok kifogástalan és magas színvonalon való ellátása érdekében kamatoztathassák". Az EU-elnökségi jogviszony elsősorban meghívásos, kivételesen pályázati eljárás alapján létesíthető.

Parlament. Fotó: mfor/Mester Nándor
Parlament. Fotó: mfor/Mester Nándor

Az előterjesztés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatban is tartalmaz módosításokat annak érdekében, hogy a kiemelkedő, elsősorban gyakorlati szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek is kaphassanak vezetői megbízást, ugyanakkor meghatározott esetekben csak tudományos fokozat megléte mellett.

Megvitatják a Magyarország és a Törökország közötti katonai keretmegállapodás kihirdetését. Az indoklás szerint a kormány keleti nyitás politikájával összhangban, a török féllel megkezdett védelmi ipari együttműködési kezdeményezések, a közös kiképzések és gyakorlatok, valamint az információk és tapasztalatcserék lehetőségei szükségessé teszik az általános keretmegállapodás megkötését.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!